Wie niet de vaardigheid van een kunstenaar heeft, maar toch graag graffiti wil maken, kan dat nu doen met een systeem dat Europese en Amerikaanse onderzoekers hebben ontwikkeld. Camera’s, een speciale spuitbushouder en software helpen een natuurgetrouwe afbeelding te maken.

Er zijn genoeg mensen die een mooie foto graag op een grote muur of schutting willen reproduceren, en dan is het hanteren van de spuitbus de goedkoopste methode. Maar mooie graffiti maken is het werk van kunstenaars, en niet iedereen beschikt over voldoende talent.

Onderzoekers van Disney Research, Dartmouth College, de ETH Zürich en Columbia University hebben een systeem ontwikkeld dat hierbij uitkomst biedt. Het helpt de graffiti-amateur om de verf te spuiten en zo een goed gelijkende beeltenis te produceren.

De speciale spuitbushouder.

Het systeem bestaat uit een speciale spuitbushouder, twee camera’s en software. De spuitbushouder zorgt ervoor dat de camera’s precies de positie van de spuitbus en de stand van de spuitmond kunnen lokaliseren. Op de knop van de spuitbus zit een servomotor die door de software wordt bediend, vergelijkbaar met hoe een 3D-printer werkt.

De rol van de graffiti-spuiter is in feite gereduceerd tot die van robotarm. Een monitor geeft aan waar er verf moet worden gespoten, zijn enige rol is de spuitbus naar die plek te bewegen. De software regelt vervolgens hoeveel verf er op die plek komt.  De graffiti-spuiter kan met de spuitbus heen en weer gaande bewegingen maken, en de software regelt waar de verf wordt gespoten.

Twee camera's leggen positie en stand spuitbus vast.

Als input gebruikt de software een foto, tekening of wat er ook aan beeld wordt ingevoerd. De software analyseert het beeld, reduceert het aantal kleuren en bepaalt de volgorde van het aanbrengen van die kleuren.

De graffiti-spuiter krijgt vervolgens instructies met welke kleur te beginnen. De software geeft realtime aan hoe ver het werk in die kleur is gevorderd. Is die ene kleur eenmaal klaar, dan komt de volgende, enzovoorts. De onderzoekers hebben met hun systeem tientallen graffititekeningen laten maken met een verbluffend resultaat. Foto en graffiti-tekening lijken behoorlijk goed op elkaar.

Als gezegd, de rol van de graffiti-spuiter is niet veel anders dan die van een robotarm, maar dan veel goedkoper. Voor artistiek talent is er in deze opzet geen rol weggelegd, en grootschalige toepassing ervan valt ook niet te verwachten. Maar het is wel bijzonder hoe met zo’n betrekkelijk eenvoudig systeem deze kwaliteit is te produceren.

Openingsbeeld: links de foto van een kameleon, rechts het graffitiresultaat.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.