Computerbedrijf Intel werkt aan twee technieken om de computer van de toekomst sneller en zuiniger te maken. Met een opvolger van het flashgeheugen en een nieuw soort chip dat lasers in plaats van elektronen gebruikt voor communicatie.

Intel presenteerde de innovaties afgelopen week aan investeerders op een bijeenkomst in San Fransico. Een zogenoemde Optane-schijf is de toekomst voor datacentra en computers, zo voorziet de chipfabrikant. Optane is een vondst van het bedrijf zelf en belooft 10 keer sneller te zijn dan het flashgeheugen dat op dit moment populair is. Deze zogenoemde Solid State Drives zitten in moderne laptops en zorgen er bijvoorbeeld voor dat deze binnen enkele seconden opgestart zijn. Als Optane (waarvan de werking door Intel geheim wordt gehouden) de beloftes waarmaakt, zou dat een grote stap vooruit zijn.

Omdat Optane waarschijnlijk prijzig wordt, zal het in het begin vooral interessant zijn voor grootgebruikers, denk aan de datacentra van Google of Facebook die enorme hoeveelheden gegevens verwerken. Gaat alles sneller, dan kan er meer worden verwerkt in kortere tijd, waardoor de beschikbare capaciteit beter wordt benut.

Laserchips

De andere techniek van Intel zit op chipniveau. Een nieuw soort processor moet communicatie tussen computers sneller maken. Dat kan doordat deze chip een ingebouwde laser heeft, waarmee via een glasvezelkabel data op hoge snelheid verstuurd kan worden.

Datacentrum van Google. Bron: Jorge Jorquera

Nu gaat die communicatie nog via elektrische signalen door een koperdraad, maar dat is relatief langzaamen kost relatief veel energie. Ook hier is het datacentrum de voor de hand liggende toepassing, waar tientallen of zelfs honderden computers met elkaar communiceren. En ook hier geldt: tijd is geld. Hoe sneller een uitwisseling van gegevens plaatsvindt, hoe beter. Intel spreekt van een overdrachtsnelheid van 100 gigabyte per seconde via één glasvezeldraadje.

Problemen

De vernieuwingen zijn hard nodig, want Intel heeft het - net als andere computerbedrijven - niet makkelijk. De concurrentie in de chipproductieindustrie is moordend en Intel kon daarin niet helemaal meekomen. Zo moest het bedrijf de productie van telefoonchips opgeven, een belangrijke markt. Bovendien komt de Wet van Moore komt steeds dichter bij zijn grenzen en mensen kopen minder computers. Met de nieuwe technieken kan Intel een slag maken op de zakelijke markt, waarmee het concurrenten als IBM op dat vlak achter zich zou laten.

Beeld: Julianprescott2604juuly

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.