Airconditioning in kleding kan binnenkort realiteit worden. Een Fins onderzoeksinstituut heeft een manier gevonden om op grotere schaal microfluidics, piepkleine buisjes, te maken. Daarmee worden dingen als ademende kleding en speciale filters nu mogelijk.

Aanvankelijk begon het nationale Finse onderzoekscentrum VTT vanuit medisch oogpunt met de ontwikkeling. Microfluidics hebben wat weg van het menselijke hart- en vaatstelsel, en hebben dus ook medische toepassingen. De productie van zulke kanalen was echter lastig; het duurde lang, was duur en de kwaliteit was niet consistent. VTT claimt een oplossing te hebben gevonden; microfluidische kanaaltjes zijn nu op grote oppervlakken te maken.

Geheim proces

Hoe ze dat precies doen houden ze geheim, in verband met het commerciële gewin dat ermee is gemoeid. Over de toepassingen zijn ze echter enthousiast. Omdat de kanaaltjes in zowel zacht als hard materiaal gesneden kunnen worden, is er veel mee te doen. Allereerst werken ze aan kleding met klimaatcontrole. Door kleine hoeveelheden warm of koud water door de microfluidics te laten stromen kan iemand zo continu in een comfortabele temperatuur rondlopen. Het instituut werkt zelfs aan een app waarmee de temperatuur van de jas aan te passen is.

Naast het zachte, buigzame plastic van een jas denken de onderzoekers aan toepassingen met hard plastic. Medicijndispensers die zeer precies hoeveelheden afmeten bijvoorbeeld. Ook deksels voor busjes met heel sterke specerijen, die uiterst spaarzaam gebruikt moeten worden, vallen onder de toepassingen.

De productiemethode om veel kanaaltjes tegelijk te maken zal de komende tijd uitgebreid getest gaan worden; wanneer een prototype van de aircojas uit moet komen is niet bekend.

Lead image: een warme winterjas (niet betrokken bij dit onderzoek). Credit: capl@washjeff.edu

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.