De Nederlandse kassenbouwer KUBO gaat in de oliestaat Oman 190 hectare aan kassen bouwen. De kassen dienen niet voor groenvoer, maar als bescherming van zonnespiegels, die de energie van de woestijnzon zullen gebruiken voor olieproductie.

Het klinkt misschien vreemd om kassen te plaatsen rond zonnecollectoren - het glas zal immers een deel van de zonne-energie afvangen. De omstandigheden rond de olievelden van Amal, in het zuiden van Oman, zijn echter zo bar dat het nodig is om de spiegels zo goed mogelijk te beschermen. Harde wind en zandstormen zijn er namelijk aan de orde van de dag, waardoor een 'open' zonneproject onmogelijk is.

Zon voor stoom voor olie

De eisen aan de kas waren dan ook hoog. Ze moesten helemaal afgesloten zijn zodat er bij wijze van spreken geen korrel zand naar binnen kan. Alleen een pijpleiding met water gaat de kas in en uit. Eenmaal opgewarmd tot stoom wordt het water een olieput ingepompt, waarna het hete water de olie opdrijft en zo de winning vergemakkelijkt. Op dit moment wordt die stoom nog opgewekt met behulp van gas, dus de overgang naar zonne-energie is in zekere zin een verduurzaming.

Ondanks de bescherming van de kas zorgen de stormen voor problemen. De glazen omheining is immers binnen no-time bedolven onder een fijn laagje zand, dat een groot deel van het zonlicht zal tegenhouden. Ook daarvoor heeft KUBO echter een oplossing, die ook veelvuldig wordt toegepast bij plantenkassen: een geautomatiseerd systeem van 'ruitenwissers' op de daken van de kas houden het geheel zo goed mogelijk vrij van vervuiling.

Deze lente zal de eerste 20 hectare aan kassen en spiegels worden geplaatst, zo meldt KUBO. Aan het project doen, naast de staatsoliemaatschappij van Oman, ook Shell en Total mee.

Lead image: artist impression van het kassencomplex in de woestijn. Credit: KUBO

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.