Morgen een groot congres circualire economie van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs. ‘Circulariteit betekent een nieuwe invulling van de maatschappelijke rol van ingenieurs’, aldus KIVI-president Gerald Schotman.

Het congres morgen in Wageningen biedt een uitgebreid programma, met als keynote sprekers:

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Lees hoe zij eerder dit jaar pleitte voor een masterplan energietransitie.

Duidelijke transitiepaden die aangeven hoe we de komende decennia onze economie koolstofarm maken en daarmee de klimaatdoelen van Parijs gaan halen, en borging van beleid over kabinetten heen. Daarvoor pleit ir. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland.

 

 

Eva Gladek, oprichter en CEO van het circulaire advies- en onderzoeksbureau Metabolic. Lees haar vijf adviezen voor een circulaire economie.

De ambitie van de overheid om het materiaalgebruik in 2030 met de helft te reduceren is goed, maar de vraag hoe dat te bereiken vergt veel meer analyse en nadenken dan de politiek gewoon is. Zo luidt de diagnose van Eva Gladek, oprichter en CEO van het circulaire ontwikkelbureau Metabolic.

 

 

René Berkvens, CEO van Damen Shipyards. Lees wat hij eerder zei over het belang van maritiem talent.

Damen is na een serie acquisities het grootste scheepsbouwconcern van Nederland. Door standaardisatie en modulaire bouw heeft het bedrijf de concurrentiedruk uit Azië kunnen weerstaan. De dreiging van Aziatische werven wordt zelfs kleiner door de stijgende loonkosten aldaar, voorziet CEO ing. René Berkvens. ‘Het is veeleer de uitstroom van babyboomers, die momenteel massaal met pensioen gaan, die de sector onder druk zet.’

 

Diederik Samsom, oud-politicus en zelfstandig adviseur energiebeleid. Bekijk hier zijn presentatie over energiebeleid tijdens de bijeenkomst Inspirerende Ingenieurs.

Met een ambitieuze, maar vooral ook concrete energieagenda, rustend op een aantal grote projecten, waaronder offshore wind, duurzame mobiliteit, de gebouwde omgeving en de groene waterstofeconomie, denken we grote stappen te kunnen zetten om onze verplichtingen aan het Parijs Akkoord te kunnen voldoen.

 

 

Gerald Schotman, president KIVI. Lees over zijn visie op de rol van ingenieurs voor de circulaire economie.

‘Met de circulaire economie kunnen we een prachtig exportproduct ontwikkelen’, zegt ir. Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI). ‘Maar dan moet de overheid er wel regie op voeren.’

 

 

 

 

Lees ook ons dossier over circulaire economie.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.