Eureka

Door de hitte van een krultang kan het haar beschadigd raken, uitdrogen, glans verliezen en afbreken. En eenmaal beschadigd haar herstelt niet meer. De ­ontwerpers van het Engelse Dyson ontwikkelden daarom een nieuw model krultang dat door gebruik van lucht­stroming het haar minder hoeft te ­ver­hitten.

De Dyson Airwrap werkt met een combinatie van hitte en luchtstroming. De ­Airwrap is uitgerust met de Dyson V9, een digitale motor die draait met een snelheid van 110.000 omwentelingen per minuut.

Hierdoor wordt een luchtstroming met een druk van 3,2 kPa opgewekt, waardoor het coandă- of plafondeffect ­optreedt. Door dit aerodynamische verschijnsel volgt de luchtstroming het aangrenzende oppervlak en ontstaat er een draaikolk van lucht rondom het opzetstuk van de krultang.

Deze draaikolk trekt de haren aan en wikkelt ze om het opzetstuk waardoor ze hun gekrulde vorm krijgen. De hitte van de luchtstroom zorgt er tegelijkertijd voor dat de waterstofbruggen – verbindingen van watermoleculen tussen de keratineketens in het haar – verbreken en het haar de nieuwe vorm kan aan­nemen.
 

Tekst: Paul Schilperoord, beeld: Dyson

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.