Om de industriële Maasvlakte wat op te vrolijken, maakte kunstenaarscollectief Observatorium de Zandwacht; een betonnen kunstwerk dat de industrie en natuur samenbrengt. Het massieve werk, van 20 bij 40 m moet de vorming van duinen door opstuifend zand voorstellen.

De zandkleurige bogen laten volgens de makers de baan van het opwaaiende zand zien, dat vervolgens weer neerdaalt via de andere bogen. 'Een bevroren moment van hoe het landschap zichzelf vormt. Het is een in beton gegoten tekening in het duinlandschap die drie stadia van de vorming van het duin visualiseert', aldus één van de makers, Geert van de Camp. Het grote kunstwerk staat op het recreatiestrand bij Maasvlakte 2. Hoewel het sinds het begin van zomer af is, moet de infrastructuur eromheen nog voltooid worden. Straks is er een direct voetpad en komen er bankjes onder het kunstwerk, zodat het behalve mooi ook functioneel wordt.

De Zandwacht dient ook als officieel sluitstuk van het werk aan de tweede Maasvlakte. Van 2008 tot 2014 werd er druk gebouwd aan een uitbreiding van het industriegebied, dat inmiddels up and running is. Het kunstwerk leukt het wat kale terrein en het strand op. Of zoals Van de Camp het zegt: 'Het kunstwerk brengt een menselijke maat in een haast oneindig landschap van zand, zee en terminals.'

Images credit: Freek van Arkel

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.