Het is spielerei, maar dan wel van het mooie soort: een landschap van hardboard dat in 3D omhoog komt. Medewerkers van de Philedelphia Universiteit maakten dit Da Vinci-achtige apparaat.

Het is vooral iets voor de vlijtige knutselaar: plak een landschap met hoogtverschillen op een plaat hardboard, lasersnij dat uit volgens de hoogtelijnen, zet palletjes onder de zo verkregen stukken en maak een bewegingsmechanisme dat de palletjes omhoog brengt. Dat is precies wat Charles Barilo, Peter Holderith and Zachary Samalonis van de Philidelphia Universiteit deden toen een museum hen vroeg een Da Vinci-achtig aparaat te maken.

Zij kozen de Grand Canyon, het Amerikaanse icoon van de hoogteverschillen. In Nederland zullen we het moeten doen met de Vaalser- en Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Maar net zo goed zijn er de duinen op Terschelling mee te maken.

In de huidige tijd met zijn sublieme Virtual Reality 3D-technieken kan de verbeelding van hoogteverschillen, en wat bijvoorbeeld een overstroming ermee doet, duizend keer veelzijdiger. Maar toch, de nostalgie van het apparaat heeft zo zijn eigen charme.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.