boekrecensie

In sneltreinvaart is er in het hart van Nederland een archipel aangelegd waar de natuur floreert. Het boek Marker Wadden leidt de lezer rond.

Wie klaagt dat de grote (water)bouwprojecten in ons land steevast stroperig verlopen en veel langer duren dan gepland, is nog nooit op de Marker Wadden geweest. De kiem werd in maart 2011 gelegd in de werkkamer van Roel Posthoorn, ingenieur en milieukundige bij Natuurmonumenten.

Sindsdien is de ‘dooie bak water’ die dit deel van het Markermeer was, veranderd in een stukje nieuwe natuur van internationale allure.
 

Nieuwe eilanden

Marker Wadden. Eilanden van morgen toont wat er in die tijd jaar allemaal is gebeurd. In maart 2016 begon aannemer Boskalis met de werkzaamheden aan het eerste eiland. Eerst werden onderwaterdammen aangelegd, daarna kreeg het eiland vorm.

De snijkopzuiger Edax vrat zich door de metersdikke laag blubber op de zeebodem heen om bij het zand te komen. In vier jaar tijd spoot het schip vervolgens vijf eilanden met stranden op.


Levend landschap

Bood het geheel aanvankelijk een dystopisch aanblik van ‘grommende bulldozers, roestige buizen met slibfonteinen, knarsende kranen en piepende rupsbanden’, schrijft auteur Endre Timár, maar in luttele jaren ontstond een ‘levend landschap’ dat geel kleurt wanneer een pioniersoort als moerasandijvie bloeit.

Vogels broedden er al toen de werkzaamheden nog in volle gang waren en de waterkwaliteit rond de eilanden gaat zienderogen vooruit.


Succesformule

De Marker Wadden zijn zo’n groot succes dat de uitgave van een koffietafelboek niet lang op zich kon laten wachten. Dankzij Natuurmonumenten, de provincie Flevoland, Rijkswaterstaat en Boskalis is dat boek er nu.

De nadruk ligt sterk op het beeld. Dat is begrijpelijk, want met woeste wateren, machtig spuitende baggerschepen (veertienduizend pk), enorme pijpleidingen en talloze bijzondere vogelsoorten zit het met de visuele kant van het verhaal wel goed.

Wel is te hopen dat de vele studies die nu in het gebied gaande zijn ook nog in een serieuze boekpublicatie zullen resulteren. Want pas dan zal de succesformule die men hier blijkbaar heeft gevonden, ook elders worden toegepast.
 

Marker Wadden. Eilanden van morgen
Endre Timár | 192 Blz.| € 32,00

Foto: Peter Leenen/Straystone

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.