Multimiljardair Elon Musk koopt het sociale mediaplatform Twitter. Wat worden de regels voor gebruikers? En helpt het als algoritmen openbaar zijn?
 

Een slordig 41 miljard euro heeft Elon Musk bij elkaar gekregen voor Twitter. Geen investering waarbij hij over een nacht ijs zal zijn gegaan. Blijkbaar ziet de techondernemer potentie in het platform, dat in aantallen gebruikers flink achterblijft bij andere sociale media, zoals Facebook, Instagram en TikTok. 

Goede kans dat u niet eens op Twitter zit. Ook al kan iedereen er een account openen, toch is het sociale medium onder gewone burgers lang niet zo populair als bijvoorbeeld Facebook. Maar doordat er veel politici en journalisten op zitten is de maatschappelijke invloed van Twitter onevenredig groot.
 

Vrijheid van meningsuiting

Wat Musk wil met Twitter, moet de toekomst uitwijzen. Recente tweets van hem geven wel een indruk. Verreweg de belangrijkste kritiek van Musk op het huidige Twitter is dat de vrijheid van meningsuiting er aan banden is gelegd. Er mag niet zomaar van alles worden geroepen; er is een team van moderatoren dag en nacht aan het werk om tweets te toetsen die mogelijk schadelijk zijn voor anderen, bijvoorbeeld omdat ze oproepen tot geweld.

Verschillende invloedrijke mensen zijn zelfs geweerd van Twitter vanwege herhaaldelijke uitspraken die de regels van het medium overtraden. De bekendste is voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump; in Nederland werd het account van PVV-leider Geert Wilders eind april enige tijd geschorst vanwege het ‘overtreden van regels rond haatdragend gedrag’.
 

Digitaal dorpsplein

Musk wil deze regels zoveel mogelijk opheffen. ‘Vrijheid van meningsuiting is het fundament van een functionerende democratie, en Twitter is het digitale dorpsplein waar wordt gedebatteerd over zaken die van vitaal belang zijn voor de toekomst van de mensheid’, tweette Musk.
 

Raaskallen

Digitaal strateeg Ilyaz Nasrullah denkt dat Musk hier de plank volledig misslaat. ‘Ik ben nog nooit op een plein geweest waar iedereen tegelijk door een megafoon staat te raaskallen’, schreef hij in zijn column in Trouw.

Nasrullah verwijst hier naar de leugens, des- en misinformatie waarmee Twitter regelmatig vol staat. Nog los van de omgangsvormen. ‘Op straat zouden er binnen de kortste keren knokpartijen uitbreken als we ons daar net zo zouden gedragen als op Twitter. Op een plein houden we ons in, maar op Twitter laten we onszelf gaan.’
 

Spambots weren

Dat dit slechts geldt voor een (klein) deel van de twitteraars, doet hier niet aan af; een kleine groep verpest de sfeer en het niveau op Twitter vaak danig. Musk lijkt ook hier ideeën voor te hebben, want hij wil spambots – software die automatisch tweets verstuurt – gaan weren en de identiteit van mensen verifiëren.’
 

Algoritmen openbaren

Verder wil Musk de algoritmen van Twitter openbaar maken, zodat iedereen kan zien of zijn tweets extra onder de aandacht zijn gebracht of juist niet. Gebruikers van Twitter zouden zelfs mogen helpen met het verbeteren van deze algoritmen. Dit zou manipulatie achter de schermen voorkomen.

Nasrullah vindt dit een interessante stap, maar ook getuigen van een naïviteit die hij wel vaker aantreft in de techgemeenschap. ‘Dit lost bijvoorbeeld niets op aan een actie als het online zetten van het privéadres van Sigrid Kaag. Ik denk dat Musk erg slim is als het over technologie gaat, maar dat hij de sociale gevolgen van technologie minder helder heeft.’


Openingsfoto: screenshot van Twitter. Foto Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.