Voor de zesde keer heeft een zonnewagen van de TU Delft de World Solar Challenge in Australië gewonnen. Het team van de Universiteit Twente werd knap tweede, op drie minuten achterstand. In de gezinsklasse won de wagen van de TU Eindhoven voor de tweede achtereenvolgende keer.

De Nuna 8 van het Nuon Solar Team uit Delft legde als snelste de race af van Darwin naar Adelaide. De Red One van de studenten uit Twente kwam binnen op ruim drie minuten achterstand, nadat hij een flink deel van de race aan kop had gereden. Achter Delft en Twente volgden de teams van het Japanse Tokai, de Amerikaanse University of Michigan en het Belgische Punch Powertrain (KU Leuven). De volledige uitslag van de Challenger-klasse is hier te lezen.

Gewaagde manoeuvre

Een gewaagde inhaalmanoeuvre op de vierde dag bracht Delft uiteindelijk de winst. Twente liet weten dat ze hierbij op de rem moest trappen, wat een deel van het batterijvermogen kostte. Er gingen zelfs geruchten dat het team een officieel protest zou indienen, maar daarvan had de organisatie donderdagmiddag nog niets vernomen.

Hard gelag

Voor de Twentse studenten moet het een hard gelag zijn. Hun College van Bestuur had ruim voor de race laten weten dat het met niets anders dan de winst tevreden zou zijn. In elk ander geval zou het in 2017 niet meer sponsoren. Dat zou kunnen betekenen dat er de volgende keer geen Twents team meer meedoet aan de race. Maar in UT Nieuws houdt de Twentse collegevoorzitter nog even een slag om de arm: ‘De UT en Saxion zijn sponsor van dit team. Theoretisch zou het team gewoon door kunnen gaan. Ook zonder ons geld.’

Nederland goed in breedte

Nederland doet het in de breedte zeer goed bij de zonnerace. Delft is al jaren top; Twente lijkt het gat nu gedicht te hebben. In de categorie Cruiser (formaatje gezinsauto) won de wagen van de TU Eindhoven, Stella Lux (foto hieronder). Weliswaar eindigde de wagen achter het team van Kogakuin University uit Japan, maar na de jurybeoordeling stond Stella Lux toch weer als eerste gerangschikt. De jury test de wagens op aspecten als comfort, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties, maar ook op kofferbakruimte en fileparkeren. 'De jury was erg onder de indruk van de mogelijkheden van de auto', aldus teammanager Tom Selten.

 

Impressie van een racedag:

Foto fontein: Inge Broekman; foto Stella Lux: Bart van Overbeeke

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.