De Notre-Dame staat nog altijd op instorten. De werkzaamheden aan de door brand zwaar beschadigde kathedraal in Parijs moeten daarom snel worden hervat, heeft het Franse ministerie van cultuur woensdag gemeld.

De werkzaamheden liggen sinds drie weken stil, om de werklieden te beschermen tegen looddeeltjes die bij de brand zijn vrijgekomen. Inmiddels is een begin gemaakt met het opruimen van het lood. Aanvankelijk zou de renovatie afgelopen maandag worden hervat, maar dat werd uitgesteld tot komende maandag.


Hittegolf

Tijdens de recente hittegolf zijn er opnieuw stenen naar beneden gevallen, meldt het ministerie in de krant Le Monde. 'Enkel dat voortdurende risico op instorting bepaalt het ritme van de werkzaamheden', aldus de verklaring.

Afgelopen maand was er veel kritiek op de overheid. Die zou waarschuwingen over het risico op loodvergiftiging bij werklieden veel te lang in de wind hebben geslagen. Het ministerie spreekt dat tegen en benadrukt dat zorg om de mensen die in de verwoeste kerk aan het werk zijn juist prioriteit heeft. De aanbevelingen van de arbeidsinspectie zouden inmiddels grotendeels zijn overgenomen. 

President Emmanuel Macron heeft beloofd dat de Notre-Dame binnen vijf jaar zal worden herbouwd, maar volgens het ministerie van cultuur zal er pas op zijn vroegst in de eerste helft van 2020 met de renovatie worden begonnen. Tot die tijd is het vooral puinruimen.

Beeld: Wandrille de Préville

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.