Door de temperatuur te veranderen bij het maken van het organische materiaal voor oleds (organische leds) houden ze het langer vol. Zo kunnen de lampen met een kleine verandering flink beter worden.

Volgens de onderzoekers stegen zowel de licht-efficiëncy als de levensduur van de leds steeg met gemiddeld 15 %. De bevindingen verschenen vrijdag in het tijdschrift Science Advances.

 

Flexibel en zwart

Oleds worden nu gebruikt in de schermen van bijvoorbeeld televisies en mobiele telefoons. De leds hebben veel voordelen: het contrast is scherper dan bij LCD, zwart is zwarter en schermen opgebouwd uit oleds zijn dunner en energiezuiniger. Maar er zijn ook nadelen: het organische materiaal heeft een relatief korte levensduur, waardoor schermen sneller stuk gaan dan (bijvoorbeeld) LCD-schermen. Bovendien zijn ze op dit moment nog te duur voor simpeler toepassingen, bijvoorbeeld in lampen of simpeler displays. Daardoor wordt de volle potentie van oleds niet benut; in theorie kunnen ze voor flexibele, geprinte beeldschermen zorgen, maar die zijn tot nu toe niet algemeen verkrijgbaar.

[Heb je hier een caption bij?]


De industrie werkt hard om oleds goedkoper te maken, zodat meer toepassingen mogelijk worden. Nu doen bedrijven dat vooral door te kijken of oleds van andere materialen gemaakt kunnen worden. Het maakproces zelf wordt, volgens de onderzoekers van de Technische Universität Dresden, niet genoeg verbeterd. Terwijl daar een hoop te winnen valt.

 

Lagere temperatuur

De onderzoekers ontdekten dat de laag waar het licht vandaan komt veel steviger is en beter werkt als de temperatuur bij het deponeren van de laag minder hoog is. Bij 85 % van de maximale overgangstemperatuur van het materiaal bereikt het oled-materiaal de hoogste dichtheid. Die hogere dichtheid leidt tot een steviger oled die meer licht uit kan zenden.

De onderzoekers denken zelf dat de wijziging van de temperatuur in het maakproces relatief eenvoudig aanpasbaar is. Daarom zou elke productielijn het door kunnen voeren, om in één klap betere oleds te maken zonder dat daarvoor een exotisch nieuw materiaal nodig is.

Of dit bij massaproductie allemaal net zo goed werkt als in het laboratorium moet natuurlijk nog blijken. Maar hun werk laat volgens de onderzoekers zien dat er nog een boel te verbeteren valt aan de huidige generatie oleds. Ze denken bijvoorbeeld dat ook andere eigenschappen, zoals de energiehuishouding van een oled, met een paar simpele ingrepen te verbeteren zijn.

Beeld: Kunstwerken met oleds op een tentoonstelling in Milan. Credit: Luca Volpi

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.