Met quantummechanica zijn apparaten te maken die écht willekeurige getallen geven. Daardoor wordt het kraken van inlogcodes bij banken onmogelijk.

Het apparaat is volgens ontwikkelaar Quantum Base bijna klaar voor massaproductie. December vorig jaar publiceerde Quantum Base samen met de Britse Lancaster University een artikel over een manier om willekeurige getallen te halen uit het tunneleffect dat optreedt in een diode (een geleider die stroom maar maar in één richting doorlaat).

Het tunneleffect zorgt ervoor dat dat elektrische deeltjes soms dwars door de zogenoemde potentiaalbarriere gaan. Wanneer dat gebeurt, is willekeurig, en de quantumonderzoekers bedachten dat die willekeur kan worden gebruikt om getallen te generen.
 

Internetbankieren

Die getallen zijn dan echt onvoorspelbaar en dus volledig random. Dat kan handig zijn voor allerlei cybersecurity. Denk aan de willekeurig gegenereerde codes die banken gebruiken bij internetbankieren. De code die je krijgt om een transactie goed te keuren wordt gegenereerd door een apparaatje (zoals die in de foto hierboven) of door een algoritme. Nu zijn die getallen na te bootsen door criminelen als zij de achterliggende algoritmes kennen die de getallen maken. Of als ze weten hoe het apparaat dat de semi-willekeurige getallen maakt werkt.

Bij het quantumapparaat is dat onmogelijk omdat tunneling een fundamenteel onvoorspelbaar fenomeen is. De natuurwetten zorgen ervoor dat dieven dit apparaat niet kunnen kraken. Totdat er een échte quantumcomputer verschijnt, die zo snel berekeningen kan maken dat hij elke huidige vorm van versleuteling kan kraken. Maar dat kan nog decennia duren, terwijl dit apparaatje nu al bijna op de markt is.
 

Halfgeleider

Nu is het al langer mogelijk om cijfers te genereren die willekeurig genoeg zijn om voldoende veiligheid te bieden. Wat de quantumdiode volgens de bouwers zo handig maakt, is het feit dat hij makkelijk op een halfgeleider past. Hij is daardoor dus snel en makkelijk op een chip te integreren.

Dat maakt massaproductie eenvoudig en snel opschaalbaar. Aangezien er steeds meer apparaten zijn die gebruik kunnen maken van een random number generator voor veiligheid, lijkt er een markt te zijn voor de quantumgenerator. Omdat hij zo makkelijk te integreren is in een apparaat, hopen de makers dat telefoons, laptops en het internet-of-things straks zijn voorzien van een echte random number generator.

Beeld: Aloxe

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.