De Ecohelmet, een fietshelm die uit een heleboel laagjes papier bestaat, heeft de James Dyson-prijs gewonnen. De helm is opvouwbaar, lichtgewicht en toch veilig dankzij een honingraatstructuur.


Opgevouwen is de Ecohelmet niet veel groter dan een banaan. Als het tijd wordt om op de fiets te stappen vouw je hem uit als een lampion, waardoor een fietshelm ontstaat die volgens de makers niet kapot te krijgen is. De stevigheid komt van een honingraatstructuur, een bekend fenomeen uit de materialenwereld. Het patroon zorgt voor een groot vermogen om schokken te absorberen, zelfs bij materiaal dat van zichzelf niet zo stevig is, zoals papier.

De helm krijgt de prijs omdat het een makkelijke oplossing is voor een groeiend probleem. In steden als New York, Parijs en Londen groeit het fietsgebruik al jaren, maar veel beginnende fietsers voelen zich niet veilig zonder helm. Een gewone fietshelm is echter een enorm ding dat de hele dag meegezeuld moet worden. De Ecohelmet is opvouwbaar en past makkelijk in een (rug)tas.

 


Stevig?

Er zijn al eerder plannen geweest voor kartonnen of papieren fietshelmen. Die waren echter niet opvouwbaar. De Ecohelmet, van industrieel ontwerper Isis Shiffer, is dat wel en valt bovendien makkelijk te recyclen. De twee grootste vraagtekens zijn op dit moment de stevigheid en de prijs. Shiffer deed een paar basale tests, waarbij de helm een aanzienlijke impact lijkt aan te kunnen; zie onderstaand filmpje vanaf 1:22. Maar om de helm officieel te laten goedkeuren, zijn uitvoerige tests nodig.

Het is nog onduidelijk hoeveel de helm zou kosten als hij op de markt komt. In principe is papier veel goedkoper dan de dure, schokabsorberende materialen in een gewone fietshelm. Als deze ecohelm veel goedkoper is en toch goed genoeg werkt, is er een grote potentiële markt van fietsers die zichzelf goed willen (of moeten) beschermen.

De Ecohelmet wint de internationale James Dyson Award, vernoemd naar de stofzuigeruitvinder uit Engeland. De winnaar krijgt een prijs van 37.500 pond om haar idee verder uit te werken.

Openingsfoto: Isis Shiffer met haar helm.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.