Een pleisterachtig materiaal brengt chemotherapie alleen in het orgaan waar de tumor zit. Het mes snijdt aan twee kanten: het heftige antikankermiddel maakt de tumor effectiever kapot en de rest van het lichaam heeft er veel minder last van. Proeven op muizen zijn veelbelovend en de uitvinders willen de pleister nu gaan toepassen bij patiënten met alvleesklierkanker.


Alvleesklierkanker is één van de slechtste diagnoses die iemand kan krijgen. De kanker is vaak agressief en een tumor in dat orgaan wordt vaak in een laat stadium ontdekt. Daar komt bij dat de pancreas ingepakt zit tussen andere organen, wat het operatief verwijderen van de tumor lastig maakt. Ook treden hierdoor uitzaaiingen naar andere organen relatief vaak op. Er is, kortom, behoefte aan een betere behandeling.


Chemotherapie

Alvleesklierkanker wordt nu meestal behandeld met chemotherapie. De patiënt krijgt een middel toegediend dat door de bloedbaan het hele lichaam door gaat. Op die manier maakt het middel cellen van de tumor kapot, maar tegelijk heeft het hele lichaam te kampen met de bijwerkingen van dit giftige middel. ‘Het is eigenlijk onlogisch om het hele lichaam te behandelen wanneer het probleem in één orgaan zit’, vertelde uitvinder Laura Indolfi aan Fast Co.Exist.


Pleister

Daarom ontwikkelde Indolfi een soort pleister die de behandelend arts direct op het orgaan, zo dicht mogelijk bij de tumor plaatst. Via een katheter brengt de pleister de chemokuur direct in de alvleesklier, waar hij zijn verwoestende werk doet.

Het team van Indolfi heeft de pleister nu getest op muizen en daar zijn de resultaten zeer hoopgevend. De diertjes hadden tumoren geïmplanteerd gekregen van menselijke patiënten. Het inzetten van de pleister zorgde ervoor dat de tumoren twaalf keer kleiner waren dan bij muizen die een gewone chemobehandeling ondergingen.


Eerste tests op mensen

De onderzoekers zijn inmiddels een bedrijfje gestart, Panther Therapeutics, dat binnenkort een aanvraag indient bij de Food and drug Administration om de eerste tests op mensen te mogen doen. De verwachting is dat dan ook behandeling mogelijk wordt met middelen die te giftig werden geacht voor toepassing met chemotherapie.


Alternatieven voor chemo

Schematische weergave van het NanoKnife,
dat hier een tumor omsingelt. Bron: 
www.prostata-center.de.

Artsen en onderzoekers werken hard aan alternatieven voor chemotherapie bij alvleesklierkanker. In Nederland lopen bijvoorbeeld trials met het zogeheten NanoKnife. Dit is een set van zeer smalle, lange naalden die de arts in de alvleesklier steekt. Daar fungeren ze als elektroden, waarover tientallen zeer korte (90 ms) pulsen met een elektrische spanning tot 3000 V worden gezet. Door deze stroomstoten ontstaan kleine gaatjes in de wanden van de tumorcellen, waarna de cellen afsterven en het lichaam ze kan opruimen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.