Wie geen zin heeft om zelf ingewikkelde privacyverklaringen van sites en apps door te worstelen, kan dat nu laten doen door een algoritme.

We kennen ze allemaal, en we klikken ze bijna allemaal ongelezen weg: de privacyverklaringen die online diensten ons voorschotelen. Niet zo vreemd ook; ze zijn in de regel lang en bepaald niet toegankelijk opgeschreven. Een afgelopen vrijdag gelanceerd programma van Zwitsers-Amerikaanse makelij biedt nu uitkomst: dat pluist op verzoek een privacyverklaring uit en presenteert de kern daarvan op een begrijpelijke manier.
 

Stroomdiagram

Het programma, Polisis genaamd, werd opgevoed met 115 privacyverklaringen die rechtenstudenten hadden bestudeerd en voorzien van uitgebreid commentaar. Daarnaast kreeg het algoritme ruim 130.000 niet door mensen geannoteerde privacyverklaringen te lezen, zodat het daarmee zijn juridische woordenschat verder kon uitbreiden.

Na deze uitgebreide training is Polisis nu in staat om 88,4 % van de privacyverklaringen op dezelfde manier te interpreteren als een team van drie juristen. Ruim een op de tien keer lijkt het programma dus de plank mis te slaan, maar, zoals de onderzoekers stellen in dit artikel over het algoritme: menselijke deskundigen zijn het ongeveer net zo vaak met elkaar oneens over de precieze betekenis van dit soort teksten.

Heeft Polisis eenmaal een privacyverklaring geanalyseerd, dan krijgt de gebruiker een soort stroomdiagram te zien. Links daarin staat welke gebruikersdata er worden verzameld, in het midden wat daarmee gebeurt, en rechts hoe de gebruiker daar invloed op kan uitoefenen. Dit is bijvoorbeeld het schema dat hoort bij de privacyverklaring van sites als Gizmodo, Lifehacker en Kotaku, die allemaal gebruikmaken van hetzelfde platform:
 


Gewone-mensen-samenvatting

Naast dit soort schema’s biedt de site ook een chatbot aan, PriBot, waar de gebruiker vragen aan kan stellen over de privacyverklaring in kwestie. Deze chatbot geeft dan tot drie antwoorden. De kans dat het eerste antwoord klopt is op dit moment 68 %, de kans dat een van de drie antwoorden van toepassing is, bedraagt 82 %.

In eerste instantie is dat antwoord trouwens simpelweg een citaat uit de privacyverklaring, oftewel: een juridisch stukje tekst dat lang niet iedereen goed kan lezen en interpreteren. Wie vervolgens het knopje ‘simplify’ omzet, krijgt een gewone-mensen-samenvatting van het betreffende fragment:


 

Winkels vergelijken

Op zich is Polisis nu al nuttig voor gebruikers die wat meer inzicht willen hebben in wat een bepaalde dienst allemaal met hun data van plan is. Voor de toekomst denken de ontwikkelaars onder meer aan privacy-centered comparative shopping. Dat wil zeggen: Polisis kan aan allerlei online winkels een score toekennen op basis van hoe goed of slecht ze met privacy omspringen, waarna de gebruiker die informatie mee kan nemen bij zijn keuze voor een winkel.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.