EUREKA

Van de dodelijke fietsongelukken wordt 40 % veroorzaakt doordat de fietser van achteren wordt aangereden door een auto, bus of vrachtwagen. Dergelijke ongelukken zijn te voorkomen als de fietser of de automobilist op tijd wordt gewaarschuwd. De VARIA Rearview Radar van Garmin International waarschuwt beide partijen wanneer een aanrijding dreigt. De VARIA Rearview Radar is ’s werelds eerste radarsysteem voor fietsers dat waarschuwt voor achteropkomende voertuigen.

Het radarsysteem zit ingebouwd in een speciaal achterlicht en werkt tot op een afstand van 140 m. De radar communiceert met een radardisplay op het stuur. Ook is hij draadloos te koppelen aan een Edge-fietscomputer van Garmin. Het radarsysteem kan tot acht voertuigen tegelijk detecteren en aangeven met welke snelheid ze naderen en in hoeverre ze een gevaar vormen. Dit wordt op het VARIA-radardisplay aangegeven met verschillende kleuren ledlampjes en op de Edge-fietscomputers in een grafische weergave.

Als het voertuig de fietser nadert, gaat het achterlicht feller branden en sneller knipperen om ook de chauffeur van het naderende voertuig te waarschuwen. Bij gebruik van het radarsysteem in combinatie met een Edge 1000-fietscomputer met lichtsensor, wordt de intensiteit van zowel de koplamp als het achterlicht ook aangepast aan veranderd omgevingslicht. Edge-fietscomputers met gps kunnen bovendien automatisch de koplamp verder weg laten schijnen als de fietser hard rijdt en dichterbij op de weg wanneer hij langzamer gaat rijden.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.