Recensie

Hoe maak je een film die tegelijkertijd gaat over de onmenselijke omstandigheden waarin Afro-Amerikanen in de jaren zestig leefden én de ingewikkelde wiskunde die kwam kijken bij de projecten van NASA? Hidden Figures speelt het klaar door te focussen op de mensen achter de berekeningen.


Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson werken als menselijke ‘computers’ bij het NASA-onderzoeks-centrum in Virginia. Ze maken deel uit van een grote groep donkere vrouwen die apart van de blanken dag in, dag uit berekeningen doen die de ingenieurs nodig hebben. De film volgt het opwaartse pad van deze vrouwen en legt uit hoe ze een essentiële rol speelden bij de missie om de eerste Amerikaan de ruimte in te krijgen.

Johnson wordt onderdeel van de verder volledig blanke en mannelijke Flight Research Divisie. Ze verdient stapje voor stapje haar plek, overtuigt NASA ervan om de segregatie te verminderen en wordt uiteindelijk – op voorspraak van astronaut John Glenn – dé persoon die de baan
van de raketvlucht doorrekent.

 

Programmeren

Vaughan en Jackson moeten eveneens problemen overwinnen. De komst van een vroege machinale computer zorgt ervoor dat Vaughan leert programmeren. Maar ze mag geen programmeerboeken lenen uit de bibliotheek, omdat die in het blanke gedeelte staan. Toch krijgt ze ze in handen. Jackson vecht tegen een wet die haar verbiedt om  bijscholing te nemen. Ze wordt uiteindelijk de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse ingenieur bij NASA.

Bij Hollywoodfilms over de ruimterace zijn de feiten vaak ondergeschikt aan een spectaculair feel-good-verhaal. Hidden Figures, gebaseerd op het gelijknamige, goed  geresearchte boek, is echter voor het grootste gedeelte waar. Dat de astronaut expliciet vroeg om Johnson computerberekeningen te laten checken, lijkt bijvoorbeeld een typisch filmmoment, maar het is echt zo voorgevallen.

Hidden Figures is een film die met precisie zowel de ingenieurskant als de menselijke kant van het verhaal vertelt. Bovendien toont hij hoe segregatie constant problemen opleverde voor Afro-Amerikanen die carrière wilden maken. Dat die het ondanks alle tegenstand zo ver wisten te schoppen, mag een wonder heten – en de film maakt dat perfect duidelijk.

Hidden Figures draait sinds donderdag 9 maart in de bioscoop.

Beeld: © 2017 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.