Een Koreaanse reuzenrobot kan helpen bij het opruimen van de beschadigde kerncentrale in het Japanse Fukushima. Het ontwerp van de imposante robot komt van een Amerikaan die regelmatig mechanieken bouwt voor films.

Het gevaarte is bijna vier meter groot en bevat een kleine cabine voor een piloot. Deze heeft twee joysticks vast die de armbeweging van de bestuurder vertalen naar bewegingen van de robot. Daarmee kunnen de armen in theorie verfijnd genoeg bewegen om taken uit te voeren die nauwkeurigheid vereisen, zoals het verplaatsen van grote objecten. Zelfs het gebruik van gereedschap is in de toekomst een mogelijkheid.

Uiteindelijk willen de makers de robot op zichzelf laten opereren; dan kan hij bijvoorbeeld over een fabrieksvloer lopen en zwaar werk verrichten. Op dit moment kan dat nog niet. De robot heeft zo veel stroom nodig dat een batterij geen optie is, dus hij moet met een kabel aan een stopcontact zitten. Bovendien is het metershoge gevaarte niet stabiel genoeg om op zichzelf te staan. Nu is nog een balk met harnas nodig om de robot overeind te houden.

 


Geen benen

Mede daardoor zijn de toepassingsmogelijkheden nu nog beperkt. De robot kan in fabrieken werken als hij stationair is en de kabels niet in de weg zitten. Om in Fukushima te helpen, bedachten de makers een andere truc: ze halen de onstabiele benen weg en monteren de romp en armen op een platform met wieltjes. Zo kan de robot rondrijden en kunnen de flexibele sterke armen hun werk doen. Het is echter onduidelijk of de cabine van de robot voldoende beschermt tegen de straling in de centrale of dat de bestuurder (die toch al weinig ruimte heeft) een beschermend pak aan moet.

 

 

Ondanks deze nadelen valt de robot op, mede door het ontwerp. Hij lijkt zo uit een actiefilm gelopen. Vreemd is dat niet: ontwerper Vitaly Bulgarov maakte eerder robotmodellen voor films als Terminator en Robocop. Hij heeft dus een goed oog voor 'coole' mechanische wezens. Nu heeft hij, mede dankzij het vernuft van de Koreaanse ingenieurs van Korea Future Technology, voor het eerst een robot gemaakt die ook praktisch nut heeft.

Beeld: Vitaly Bulgarov

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.