EUREKA

De naviBelt is een riem die via trillingen navigatie-instructies doorgeeft aan de drager. Zo trilt de riem aan de linkerkant wanneer je linksaf moet, rechts wanneer je rechtsaf moet en aan de voorkant om rechtdoor aan te houden. Daardoor lijkt het alsof de gebruikers precies de weg weet.

De kaart op een smartphone is een handig hulpmiddel om op onbekende plekken van A naar B te komen. Niet iedereen wil echter open en bloot met een smartphone in de hand rondlopen en steeds de plattegrond op z’n telefoon checken. Onder meer voor toeristen die niet willen opvallen, ontwikkelde het Duitse bedrijf feelSpace de naviBelt.

Deze riem geeft via trillingen navigatie-instructies door, waardoor het voor de argeloze voorbijganger lijkt alsof je precies de weg weet. Het systeem kan ook handig zijn voor joggers, fietsers of mensen met een visuele handicap.

 

 

De naviBelt weegt ongeveer 450 g en wordt om het middel boven of onder de kleding gedragen. Door de riem via Bluetooth te verbinden met de smartphone en via de kaart een bestemming in te voeren kan deze via een aantal ingebouwde actuatoren trillingen doorgeven. Zo trilt de riem aan de linkerkant wanneer je linksaf moet, rechts wanneer je rechtsaf moet en aan de voorkant om rechtdoor aan te houden. Een specifiek patroon van opvolgende trillingen geeft aan wanneer de bestemming is bereikt.

 

Kompas

illustratie Peter Welleman

Het basisidee voor de naviBelt stamt uit 2005, toen er aan de Universität Osnabrück een onderzoek werd uitgevoerd met de vraag of mensen een gevoel kunnen ontwikkelen voor waar het noorden is. Om dat gevoel te ontwikkelen kregen ze eerst een riem om die via trillingen steeds het noorden aangaf. Die kompasfunctie is nu ook terug te vinden in de commerciële versie van de naviBelt. Deze functie werkt ook zonder koppeling met de smartphone.

Ook is het mogelijk om, in plaats van specifieke routeaanwijzingen, alleen de richting van de eindbestemming aan te laten geven via de riem. Zo weet de gebruiker of hij globaal de goede kant op loopt.

FeelSpace is een crowdfundingscampagne gestart om de naviBelt in productie te kunnen nemen. De vraag is echter of het doel zal worden behaald, aangezien de prijs van de naviBelt met bijna negenhonderd dollar hoog ligt.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.