Deze robothand kan de voorwerpen van allerlei gekke vormen pakken dankzij kunstmatige intelligentie. De robot leerde zijn kunst in een virtuele omgeving.

In industrie en groothandel zijn robots die onderdelen of voorwerpen oppakken een veelgebruikt gereedschap. Meestal is het dan wel nodig dat die voorwerpen keurig geordend zijn, zodat de robothand van te voren weet waar hij zijn grijpertjes moet zetten. De betere uitvoeringen kijken eerst met een camera en passen zo hun beweging aan, maar die techniek heeft ook zijn grenzen. Bij een doos met een willekeurige verzameling voorwerpen, die dwars door en soms over elkaar heen liggen, gaat het al snel mis.

Zo niet bij DexNext 2.0, de robot die de University of California Berkeley ontwikkelde. De naam Dex komt van het Engelse woord dexterous, behendig in het Nederlands. De robot haalt bij het pakken van die ongewone voorwerpen een score van 99 procent: slechts één in de honderd keer laat hij een voorwerp vallen. Die hoge score haalt de robot niet zozeer door een bijzondere arm of hand te gebruiken (het is een standaardversie van de Yumi van ABB) maar wel dankzij een lerend algoritme.
 


Database van 6,7 miljoen vormen

De robotingenieurs legden een enorme database van allerhande vormen van objecten aan, 6,7 miljoen in totaal, waarop de robot oefende. Dat oefenen gebeurde niet in de echte wereld, maar virtueel, in de cloud: uit de combinatie van de objecten uit de database, het waarnemen ervan en de fysica van het grijpen van zo’n voorwerp had de robot genoeg om te leren.

Bij de praktijktest bleek die aanpak succesvol. De robot had zelfs geleerd om een voorwerp iets te verschuiven of te draaien, als hij twijfelde over de vorm van het object. Dat deed hij net zo lang tot de robot het object herkende, en zo kwam hij tot de hoge score.

De onderzoekers zijn van plan hun dataset met voorwerpen publiek toegankelijk te maken, zodat anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen, zo melden ze in Technology Review. Zij deden hun project samen met Siemens, dat geïnteresseerd is in de ontwikkeling van cloud-robotica en virtueel verbonden fabricagetechnieken.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.