De robots die zijn ontwikkeld om de kernsmelt van de kerncentrales van Fukushima Daiichi te inventariseren zijn tot nu toe niet erg succesvol, zo meldt de Japanse krant Asahi Shimbun.

Afgelopen week was er de zoveelste poging om met behulp van een robot meer duidelijkheid te krijgen over de toestand in de verongelukte reactor nummer 1. De kern daarvan is na de aardbeving en tsunami van 2011 gesmolten. Een deel van de nucleaire brandstof ligt in het waterbassin onder het reactorvat. Voor Tokyo Electric Power Co (Tepco), de exploitant van de centrales, is inzicht in de toestand onderin de reactoren nodig om een plan te kunnen maken om het nucleaire afval te bergen.


Doel niet bereikt

Voor het onderzoek ontwikkelden Hitachi-GE Nuclear Energy en het International Research Institute for Nuclear Decommissioning (IRID) de PMorph robot, zo genoemd omdat hij gemakkelijk van vorm kan veranderen: van een lange buis om ergens doorheen te kruipen tot een U-vorm om stabiel op een plat oppervlak te bewegen. De robot is uitgerust met vijf camera’s en een beweegbare sensor voor stralingsmeting.
 

De PMorph. Illustratie Hitachi.

 

Het lukte de robot echter niet om de resten van de nucleaire brandstof te bereiken.
 

De geplande inspectie. Illustratie Asahi Shimbun.


De robot kwam niet veel verder dan het rooster op de eerste verdieping, waar een stralingsintensiteit van 3 tot 11 Sv/h werd gemeten, een voor mensen fatale intensiteit. Pijpen en puin zouden de robot op zijn weg hebben gehinderd.


Lange reeks

De robotmissie was de zoveelste die mislukte. Vorige maand werd in reactor 2 de zogeheten Scorpian robot ingezet, ontwikkeld door Toshiba en IRID. Deze is bestand tegen een stralingsintensiteit van 1000 Sv/h, kan over puin kruipen en beelden versturen. Nog voordat deze robot zijn doel had bereikt moest hij worden teruggehaald vanwege een defecte camera. Zie hieronder het promo-filmpje van de Scorpion.
 

 

Zo waren er nog tal van andere robotmissies, waar telkens iets mee misging. Bij de Japanse Nuclear Regulation Authority begint zo langzamerhand het geduld op te raken, aldus de krant Ahasi Shimbun. Een van de leden van de nucleaire autoriteit wordt geciteerd die erop aandringt dat Tepco andere inspectiemethoden gaat toepassen die leiden tot een sneller resultaat.

De ontwikkeling van de diverse robots is inmiddels begroot op 7 miljard Yen (58 miljoen euro).
 

Ontwerptekening van de kerncentrale in Fukushima Daiichi.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.