EUREKA

Een Amerikaanse robotarm maakt het mogelijk om met drie armen tegelijk te drummen. De arm reageert op muziek en op de bewegingen van de drummer.

De Amerikaanse drummer Jason Barnes raakte in 2012 zijn rechterarm kwijt, nadat hij bij een bedrijfsongeluk een zware schok van 22 000 V had opgelopen. Omdat hij het drummen niet wilde opgeven, hackte hij een armprothese om ermee te kunnen drummen. Professor Gil Weinberg en zijn team van Georgia Tech ontwikkelden daarop een beter alternatief: een robotarm met twee drumsticks. Nu volgt een robotarm met drumstick die reageert op muziek en de bewegingen van de drummer.

 

Versnellingsmeters

De nieuwe draagbare robotarm is ontwikkeld voor elke drummer die 'een helpende hand' wil. De robotarm zit via een schaaldeel met banden op de schouder van de drummer bevestigd.

Dankzij ingebouwde versnellingsmeters kan de robotarm de opstelling van het drumstel bepalen en de bewegingen van de menselijke armen volgen. Op basis daarvan bepaalt de robotarm waar hij moet slaan in welk ritme. De elektromotoren op de robotarm zorgen ervoor dat de drumstick altijd parallel aan het te spelen oppervlak slaat.

Beweegt de menselijke arm bijvoorbeeld naar de hihat (de twee bekkens op een standaard), dan gaat de robotarm naar het zogeheten ridebekken. Slaat de drummer op een van de trommels, dan bespeelt de robotarm de naastgelegen trommel. De robotarm improviseert de beat op basis van geluiden die in de drumruimte worden gedetecteerd en improviseert vervolgens op snelheid en ritme van de drumspeler.

 

Hersenen

Als volgende stap willen Weinberg en zijn team de gebruiker de robotarm laten aansturen via de hersenen. Een EEG-hoofdband is in ontwikkeling om gedachten om te zetten in bewegingen van de robotarm. Dit zou in de toekomst veel meer toepassingen kunnen krijgen dan het bespelen van muziekinstrumenten. Weinberg noemt als voorbeeld een arts die tijdens een operatie instrumenten krijgt aangereikt van de robotarm. Qua precisie, ritme en plaatsbepaling in de ruimte is volgens Weinberg muziek het ideale medium om dit systeem te ontwikkelen.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.