Moderne robots zijn extreem slecht beveiligd tegen hacken, zo ervoer cybersecuritybedrijf IOActive.

Robots die allerhande taken op zich nemen zijn nu nog vooral te vinden in de industrie, beveiliging en de landbouw. De moderne trend is dat ze via internet communiceren, bijvoorbeeld beveiligingsrobots met een meldkamer, of fabrieksrobots die onderdeel uitmaken van de smart factory waarin alle apparaten en machines met elkaar een netwerk vormen.

Waar steevast niet goed over wordt nagedacht is de beveiliging tegen hacken, zo blijkt uit het deze week gepubliceerde onderzoek Hacking Robots before Skynet van het securitybedrijf IOActive.


Pijnbank

Onder andere moderne robots als Pepper, Universal Robotics 10, Baxter en Sawyer werden op de pijnbank gelegd, met een tamelijk desastreuze uitkomst. Zaken als authentificatie, communicatie en besturingssoftware waren allemaal extreem slecht beveiligd. Het kostte de ‘hackers’ van IOActive weinig moeite om door te dringen tot onderdelen van de robot, bijvoorbeeld de microfoons en camera’s. Zo werd het mogelijk om te spioneren of malafide opdrachten aan de robot te geven. Iemand met kwaad in de zin beschikt zo over tal van manieren om de controle over de robot over te nemen.

Meldingen van gehackte robots zijn er tot nu toe niet. Dat komt doordat de meest in gebruik zijnde types nog stand-alone functioneren en niet verbonden zijn met een netwerk. Maar de dominante trend in de techniekontwikkeling is om die robots juist wel connected te maken. IOActive beschouwt zijn onderzoek dan ook vooral als een waarschuwing aan de robotontwikkelaars om aan cybersecurity veel meer prioriteit te geven.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.