Techniek als breedtesport


Hij vergelijkt techniek graag met voetbal. ‘Hele volksstammen trappen op gure voetbalveldjes tegen een bal aan en er is niemand die zegt: hou er maar mee op, je komt nooit in de ­eredivisie’, zegt dr.ir. Rolf Hut. ‘In de techniek doen we dat wel. Hou er maar mee op, want je bent niet zo goed in wiskunde. Hier in Delft zitten we in de eredivisie, maar we moeten techniek ook ondersteunen als een breedtesport.’

De Delftse onderzoeker begeeft zich graag op de trapveldjes van de techniek. Op middelbare scholen en basisscholen geeft hij regelmatig workshops aan docenten. Zelf maken staat daarin centraal. ‘Daardoor leren kinderen hoe techniek werkt en beklijft de stof beter’, zegt hij. ‘Ze ervaren zelf hoe leuk het is om dingen te maken die niet alleen mooi zijn, maar ook echt werken. Ook voor wie later iets heel anders gaat doen, is technisch knutselen goede hersengymnastiek.’

Voor zijn wetenschappelijke werkwijze is het knutselen eveneens essentieel. Door bestaande apparaten om te bouwen tot iets waarvoor ze oorspronkelijk niet zijn bedoeld, probeert Hut het wetenschappelijke proces extra vaart te geven. Zo bouwde hij een Wiimote om tot waterniveaumeter, gebruikte hij lieslaarzen met sensoren om de temperatuur van rivieren te meten en toonde hij aan dat de Large Hadron Collider in CERN als regenmeter kan functioneren.

Een van zijn ideeën leidde tot een regenmeter die het bedrijf Disdrometrics op de markt wil brengen. De maatschappelijke impact van zijn ideeën is hem echter meer waard dan de financiële opbrengst of de wetenschappelijke publicaties die ze opleveren.


Ontsnapping uit Alcatraz

De projecten waarbij Hut betrokken is, leveren vaak de nodige publiciteit op. Zo deed hij samen met Delftse collega-onderzoekers voor Discovery Channel de ontsnapping uit Alcatraz over met een bootje van aan elkaar genaaide regenjassen. Hij was een van de auteurs van de rubriek De maakbare wereld in de Volkskrant, schrijft columns voor het populairwetenschappelijk tijdschrift KIJK, publiceerde een boek met tips voor technische Sinterklaassurprises en gaf uitleg in het kinderprogramma Het Klokhuis. Op die manier probeert hij zijn enthousiasme voor maken en techniek over te brengen aan een nieuwe generatie.

Dr.ir. Rolf Hut (1980) is geofysisch onderzoeker aan de TU Delft. Hij is onder meer verbonden aan het eWaterCycle-project, dat als doel heeft een globaal systeem voor overstromingsvoorspelling op te zetten. Het snel in elkaar knutselen van experimentele opstellingen is zijn handelsmerk. Hij doceert de nieuwe cursus ‘Maken voor natuurkundestudenten’ en is erg actief als promotor van techniek.



Drie kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van 2017 zijn finalist voor de Prins Friso Ingenieursprijs. Wilt u meestemmen voor de publiekswinnaar? Breng uw stem uit op de KIVI-stempagina.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.