EUREKA

De Plant Bag, een rugzak met planten op de bodem ontworpen door studenten van de TU Delft, moet ademhalen in zwaar vervuilde steden als Peking makkelijker maken.

In zwaar vervuilde steden grijpen mensen nogal eens naar een mondkapje. Studenten van de TU Delft hebben een alternatief bedacht: een rugzak met een flinke kraag en luchtzuiverende planten op de bodem. Een ventilator bovenin de rugzak trekt buitenlucht door het plantenwortelsubstraat heen en blaast het via een buis in de kraag een mondstuk in. Het wortelsubstraat haalt met name chemische stoffen uit de lucht.

De studenten Industrieel Ontwerpen hebben daarom ook een stofzuigfilter aan de rugzak toegevoegd om fijn stof tegen te houden. De Plant Bag won in januari de ontwerpwedstrijd Battle of Concepts, uitgeschreven door de Stichting Innovatieve Glastuinbouw (SIGN). De stichting wil de Plant Bag de komende maanden uitwerken tot een volwaardig product.

Peking

Vraag is nog wel of de rugzak echt werkt. De studenten bootsten in een rookruimte de atmosfeer van Peking na,een van de zwaarst vervuilde steden ter wereld. De Plant Bag moest zich daarin bewijzen. Helemaal bevredigend was de proef niet. ‘Er is aannemelijk gemaakt dat het werkt. Vervolgonderzoek moet harde cijfers leveren’, aldus masterstudent Strategic Product Design Marnix de Kroon.

Dat vervolgonderzoek neemt SIGN op zich, vertelt Dewi Hartkamp, programmamanager bij de stichting. ‘Daarbij gaan we verschillende soorten wortelsubstraten toepassen.’

De ambitie van SIGN is om de schone lucht via de kraag naar buiten te blazen, terwijl De Kroon en medestudenten een open kraag afwijzen: er zou te veel menging zijn met vieze buitenlucht. Zonder mondstuk oogt de rugzak echter een stuk vriendelijker, stelt Hartkamp. ‘Op dat punt hopen we de argumenten van de studenten te weerleggen.’

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.