Het Russische ruimteschip Progress M-27M/59P is vrij snel na de lancering gister oncontroleerbaar beginnen te tollen. De Russische vluchtleiding doet verwoede pogingen om het ruimtevaartuig weer onder controle te krijgen.

De Progress is een van de vaste leveranciers van goederen voor het internationale ruimtestation ISS. Na het uit de vlucht nemen van de NASA Spaceshuttle en de ATV van ESA zijn de Progress, de Dragon van het private SpaceX en een Japans vrachtschip nog de enige die het ruimtestation kunnen bevoorraden.

Terwijl de lancering gister vanaf basis Baikonur in Kazachstan vlekkeloos verliep en de Soyuz-boosterraketten als gebruikelijk waren afgeworpen, kwam het vrachtschip in de problemen. Wat er precies mis ging is onduidelijk. Uit de videobeelden die het vrachtschip naar de aarde heeft gestuurd blijkt dat het op een ongecontroleerde manier rondtolt. Nog niet is bekend of het de Russische vluchtleiding zal lukken het ruimteschip weer stabiel te krijgen. Koppeling aan het internationale ruimtestation ISS is vooralsnog uitgesloten.

De Progress M-27M/59P heeft zo'n drieduizend kilo aan goederen aan boord, vooral brandstof voor het ISS en verder water, kleren en droog voedsel voor de zeskoppige bemanning. Mocht de missie definitief mislukken dan ontstaat er geen acuut probleem, er is nog voor zo'n drie maanden voorraad, maar lijkt het inlassen van een extra vrachtmissie wel noodzakelijk.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.