Schimmels kunnen allerlei schaarse materialen als plastic, kurk en rubber vervangen. Verschillende universiteiten en designers zijn op zoek naar manieren om schimmel om te bouwen tot harde, duurzame producten.

Op de Universiteit Utrecht onderzoeken wetenschappers hoe dezelfde schimmelkolonie verschillende eigenschappen kan krijgen. Het ene schimmelvelletje is bijvoorbeeld rekbaar, een ander waterbestendig. Ondertussen creeërt een Nederlandse designer met schimmels al meubels en accesoires. Hij gebruikt hiervoor een 3D-printer; een schimmeloplossing wordt laagje voor laagje opgebouwd, gevuld met een ander schimmelmengsel en vervolgens een paar weken in een plastic zak in een afgesloten doos gelegd. De vochtige omgeving zorgt ervoor dat de schimmel uithardt en sterk genoeg wordt om als stoel dienst te doen.

Groot voordeel van schimmel is dat het duurzaam is; het vereiest weinig grondstof om te produceren en is biologisch afbreekbaar. Plastic, dat moeilijk af te breken is, wordt een steeds groter probleem; de plasticsoep in de oceaan laat zien dat het gebruik van  uit olie vervaardigde materialen grote gevolgen heeft voor de aarde. Schimmels zijn snel afbreekbaar, maar kunnen verder dezelfde eigenschappen als plastic krijgen. Zo maakt een Amerikaans bedrijf piepschuim van schimmels. Door het na het productieproces in een oven te leggen weet het bedrijf zeker dat de schimmel dood is, zodat het ook zonder problemen naar het buitenland kan (waar vaak strenge eisen gelden over het meenemen van levende organismen).

Vooralsnog blijft schimmel een nicheproduct. De populariteit van plastic zal niet afnemen, ook al doordat de olieprijzen lager zijn dan ze in tijden waren. Maar zolang universiteiten, ontwerpers en bedrijven proberen om het alternatief aan de man te brengen, kan schimmel een goed product worden; qua technologie lijken er in ieder geval weinig obstakels te zijn.

Het online magazine Vice maakte een documentaire over de toekomst van schimmel, die hier te bekijken is

Lead image: krukjes van schimmel, uit de documentaire

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.