EUREKA

ShiftWear is een schoen die op elk moment van kleur of design kan veranderen. De sneakers zien er op het eerst gezicht normaal uit, maar de zijkanten zijn voor een belangrijk deel bedekt met flexibele high definition kleurendisplays van elektronisch papier.

Elektronisch papier werkt met zogenoemde digitale inkt. De kleine digitale inktbolletjes zijn elektrisch aan te sturen om een afbeelding weer te geven. Wanneer de spanning eraf wordt gehaald, blijft de afbeelding staan. Vanaf een app op de smartphone kan de drager van de schoenen draadloos een afbeelding , video of animatie naar de displays sturen. ShiftWear vormt zo een blanco canvas waarop de drager op elk moment een nieuwe look kan creëren. Via de app op een smartphone zijn ook eigen ontwerpen te maken.

 

 

Batterijen

Naast de displays zijn ook kleine batterijen in de schoenen verwerkt, die op een volle lading tot dertig dagen meegaan. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe vaak de afbeelding wordt veranderd en hoe vaak er video’s op de schoenen worden vertoond. ShiftWear zou ook voorzien zijn van technologie die tijdens het lopen de batterijen oplaadt, maar over de werking daarvan is nog niets bekend.

 

 

ShiftWear is ontwikkeld door een groepje Amerikaanse ontwerpers. Zij haalden via crowdfunding meer dan zevenhonderdduizend dollar op – bijna dertig keer het beoogde basisbedrag – om de schoenen in productie te kunnen nemen.

tekst Paul Schilperoord

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.