Oliemaatschappij Shell heeft officieel de ontmanteling van het Brent olieveld in de Noordzee aangekondigd. De Pioneering Spirit, het nieuwe vlaggenschip van offshorebedrijf Allseas, zal een van de platforms weghalen.

Als eerste is het 23.500 ton wegende Delta-platform aan de beurt, een van de grootste en zwaarste dat in de Noordzee staat. Hier moet de Piomeering Spirit bewijzen dat het schip in staat is om de topside in één keer van zijn fundament te lichten en naar de wal te vervoeren. Volgens Shell heeft het in één keer weghalen duidelijk minder risico's dan het platform in stukken ontmantelen, zoals tot nu toe gebruikelijk is.

Shell weet nog niet wat er met het onderstuk van het platform gaat gebeuren. Dat is van beton en bestaat uit poten met op de zeebodem tanks voor de opslag van olie; totale hoogte 140 m en gewicht 300.000 ton. Dat is voor de Pioneering Spirit ver boven de maat. Ook voor de ontmanteling van de drie andere platforms van het veld wil Shell eerst nog verder onderzoek doen.

Het Brent-veld was een van de meest productieve op de Noordzee, en leverde tien procent van wat er totaal op het Britse continentale plat aan olie is gewonnen. Het veld begon in 1976 te produceren. Brent Delta stopte daarmee in 2011 en Brent Alpha en Bravo in november 2014. Het vierde, Brent Charlie, produceert nog steeds.

Het veld kwam in 1995 in het nieuws toen Shell de opslagboei Brent Spar ten westen van Schotland wilde afzinken. De vooral door Greenpeace aangewakkerde publieke verontwaardiging leidde ertoe dat Shell de 147 m hoge tank op het vasteland liet ontmantelen.


Het Brent Delta platform (foto Shell)

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.