Eureka

Er zijn al alarmklokken die mensen wekken door een zonsopgang na te bootsen. Nu is er ook een kussen dat dit doet: het Sunrise Smart Pillow van het Amerikaanse designbureau Mode Modern.

Het kussen is bij de randen ­uitgerust met een rij leds die een kwartier tot enkele minuten voor de alarmtijd zachtjes beginnen te schijnen. De lampjes gaan geleidelijk feller branden en zouden de slaper zo langzaam uit zijn sluimer trekken. Dit moet de overgang van slapen naar waken minder bruut maken.


Niet meer suf

Het Smart Pillow probeert die transitie nog meer te verzachten door de lampjes aan te zetten tijdens een lichte slaapfase. De claim is dat dit voorkomt dat je suf wakker wordt, wat zou gebeuren als het licht je uit een diepe slaap haalt.

Bewegingssensoren en een microfoon beginnen hiervoor een kwartier voor de wektijd de ademhaling en bewegingen te meten. Een algoritme beoordeelt ­deze metingen en zet de lampjes aan zodra er een lichte slaapfase intreedt.


Bibliotheek met geluiden

Het kussen, dat gemaakt is van ­memory foam, bevat ook een bibliotheek met diverse geluiden om gemakkelijker in te slapen. De lampjes k­unnen verder blauw oplichten, een golflengte die tijdens het knappen van een uiltje de concentratie en alertheid zou vergroten.

Het Sunrise Smart Pillow komt waarschijnlijk deze herfst op de markt.


Tekst: ir. Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.