Drie professionals die zich inzetten om meisjes te interesseren voor techniek ontvingen de Spiegelbeeld Award. Dat gebeurde tijdens de lustrumviering vrouwelijke rolmodellen.

De passie voor techniek vlamt op de Summit ThnX net zo hevig als popzangeres Ellen ten Damme die er een optreden verzorgt. Tijdens de bijeenkomst in het Hilversumse Beeld en Geluid worden de Spiegelbeeld Awards uitgereikt aan bèta/technische professionals die zich veelvuldig en vol enthousiasme inzetten tijdens voorlichtingsactiviteiten om meer meisjes te interesseren voor een toekomst in bèta, techniek en ict.

Mirna Bodde, Laura Smit-Rigter en Elvira van der Ven krijgen de award uit handen van hoofdredacteur civieltechnicus Irene de Bel van maandblad Opzij. Bodde is civiel technisch ontwerper bij de Provincie Gelderland, Smit-Rigter volgde de opleiding Biomedische Wetenschappen en werkt als projectcoördinator Gezonde Hersenen bij de Hersenstichting Nederland en Van der Ven is docent Technische Informatica aan de Hogeschool Rotterdam. Bel geeft aan dat ‘deze vrouwen het maatschappelijk belang van techniek op aansprekende en interactieve manier laten zien in een grote verscheidenheid aan voorlichtingsactiviteiten.’

De database met rolmodellenvrouwen-in-de-techniek bestaat tien jaar en dat is reden voor een feestje. Alleen al in 2014 werden ruim 55.000 leerlingen in het basis en voorgezet onderwijs bereikt.

Cocky Booij, directeur van het landelijke expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO spreekt de feestrede: 'Uit de recent gepubliceerde emancipatiemonitor blijkt dat steeds meer meisje kiezen voor natuurkundeprofielen en bèta-technische studies. Minister Bussemaker van Onderwijs signaleerde in haar reactie op de monitor de positieve bijdrage die VHTO daaraan levert.'

Op de Summit zijn verschillende workshops te volgen en kan gespeeddate worden met leading ladies, vrouwen die hun sporen hebben verdiend in de bèta, techniek en ict-wereld. Heske Groenendaal, directeur/eigenaar Metaglas, Micaela Dos Ramos, directeur KIVI, Lynda Hardman, hoogleraar Multimedia Interaction aan de Universiteit van Amsterdam, Karianne Lindenhovius, Ingenieur van het jaar 2014 en innovatiemanager bij Pontes Medical in het UMC Utrecht, en Mirjam Verhoeven, directeur Verander- & Ontwikkelbedrijf bij SNS Reaal vertellen over hun persoonlijke ervaringen, stereotypen, mindbugs, moeilijkheden en successen.

In de workshop storytelling delen de aanwezigen hun bèta-verhaal, hun keuze voor techniek,  in maximaal een paar minuten. Murielle Muskee, senior projectmanager: ‘Ik kreeg vlinders in mijn buik toen ik voor het eerst de bouwplaats betrad.’ En Michelle van der Jagt, IT-coach: ‘Opgeleid als maatschappelijk werkster kwam ik er op de werkvloer achter dat ik liever ict-problemen oploste, mijn werkgever ondersteunde mij hierin’. Twee van de ruim tweehonderd aanwezigen, die de liefde voor hun vak heel duidelijk belichamen. (Marsha Reubsaet)

www.vhto.nl

Credit lead image: Liesbeth Dingemans

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.