Eureka

Sun&Shade is een overkapping voor openbare ruimtes die niet alleen schaduw biedt, maar zonlicht maximaal weerkaatst en daarmee elektriciteit opwekt.

Door de klimaatverandering wordt het op aarde steeds warmer. Dat vraagt vooral in steden, waar de temperatuur doorgaans hoger is dan op het platteland, om oplossingen om de hitte tegen te gaan, zoals Sun&Shade. Het prototype is ontwikkeld door de Italiaanse ontwerpstudio Carlo Ratti Associati, in samenwerking met het Museum of the Future in Dubai.

Het concept maakt gebruik van een reeks spiegels die in ronde openingen in de overkapping liggen opgesteld. De spiegels weerkaatsen het zonlicht om zo te zorgen voor natuurlijke koeling.


Arabische kunst

Mensen die onder de overkapping staan, kunnen de spiegels zelf verstellen. Zo regelen ze hoeveel zonlicht er wordt weerkaatst en hoeveel er door de openingen naar binnen komt.

De spiegels zijn draaiend opgehangen langs twee ­assen, zodat elke spiegel heel precies kan worden versteld. Op die manier kunnen ze tegelijk spelen met schaduweffecten, die door de seriematige opstelling van de spiegels doen denken aan patronen uit de klassieke Arabische kunst.
 

Mini-zonnecentrale

De ontwerpers willen Sun&Shade nu doorontwikkelen tot een digitaal aan­gestuurde variant. Daarbij volgen de spiegels zelf de zon om zo de maximale hoeveelheid zonlicht te weerkaatsen. De weerkaatste zonnestralen belanden vervolgens geconcentreerd op een zonne­collector.

In deze mini-zonnecentrale wordt een vloeistof verwarmd om stoom te genereren en daar elektriciteit uit op te wekken. De zonnecollector staat op veilige afstand, om te voorkomen dat mensen verblind raken door de zonnestralen.

In de toekomst zou Sun&Shade op grotere schaal hele pleinen of straten moeten afschermen van direct zonlicht. Dit zou Dubai het hele jaar lang leefbaar moeten houden, waarbij tegelijk duurzame energie wordt opgewekt.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.