EUREKA

Het beugelslot van SkunkLock bevat een holle ruimte met gassen die sterke braakneigingen opwekken. Zet een dief zijn slijptol of betonschaar in de beugel en raakt de holle ruimte beschadigd, dan spuiten ze naar buiten.

Met het juiste gereedschap is elk fietsslot binnen een minuut open te breken. Dat testte de Amerikaanse uitvinder Daniel Idzkowski zelf uit, nadat zijn fiets voor de zoveelste keer was gestolen. Geen enkel slot bleek mechanisch opgewassen ­tegen een draagbare slijptol. Ook elektronische oplossingen, zoals gps om een gestolen fiets te volgen, zijn volgens hem zinloos: die leg je zo plat met een stroomstootwapen.

Samen met de bevriende ingenieur Yves Perrenoud ontwikkelde ­Idzkowski een ingenieuze oplossing: een slot dat de fietsendief doet braken wanneer hij de slijptol erin zet.

 

 

Zwart-witte strepen

Het SkunkLock ziet eruit als een standaardbeugelslot en heeft zwart-witte strepen, net als een stinkdier, waarnaar het is vernoemd. Het slotdeel is gemaakt van hogesterktestaal en de beugel van gehard staal.

illustratie Peter Welleman

In die beugel zit het geheime ­wapen: een holle ruimte die een bepaalde samenstelling van chemische stoffen bevat. Zet een dief zijn slijptol of betonschaar in de beugel en raakt de holle ruimte beschadigd, dan spuiten deze stoffen in gasvorm naar buiten.

De gassen wekken in directe nabijheid van het slot sterke braakneigingen op, wat de dief moet afschrikken. Ook worden zijn kleren door de chemicaliën geruïneerd. Het idee is dat dit voldoende is om een potentiële dief af te schrikken.

Wel is het slot onherstelbaar beschadigd als de gassen eenmaal zijn vrijgekomen.

Volgens de makers is het slot met chemicaliën legaal in de Verenigde Staten. Verder is er goedkeuring aangevraagd in een aantal Europese landen, waaronder Nederland.

 

Startkapitaal

Via crowdfunding wisten Idzkowski en Perrenoud in elk geval al meer dan voldoende startkapitaal op te halen om Skunk­Lock in productie te nemen.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.