Technologie is cruciaal voor Europa, maar in de verkiezingsprogramma’s is er weinig over te vinden. Technologietijdschrift De Ingenieur lanceert de Technische Stemwijzer.



Aan de hand van zes thema’s inventariseert de Technische Stemwijzer de standpunten over technische onderwerpen van de politieke partijen die zijn vertegenwoordigd in de Tweede Kamer en deelnemen aan de Europese verkiezingen van 22 mei. Het is geen samenvatting van de partijprogramma’s, maar juist een aanvulling daarop.
 
De bevraagde partijen blijken het over een groot deel van de thema’s eens te zijn. Op het gebied van milieu en energie antwoordt elke partij hetzelfde: geen kernenergie en geen schaliegas. Alleen over een Europees energiebeleid verschillen de meningen: SP en ChristenUnie/SGP vinden dat niet nodig, PvdA, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren wel. ‘Een Europees beleid maakt ons minder afhankelijk van levering uit onstabiele regimes in het Midden-Oosten en Rusland’, aldus D66 in een toelichting.
 
Opvallend is verder dat de ChristenUnie/SGP niet koste wat het kost netneutraliteit wilt garanderen, in tegenstelling tot alle andere partijen. Ook over andere IT-kwesties verschillen de meningen. Zo zijn SP en GroenLinks voor het uitbreiden van de Europese internetveiligheidswaakhond, en PvdA en D66 tegen.
 
Op de site van de Technische Stemwijzer is verder een overzicht te vinden van de ingenieurs die zich verkiesbaar hebben gesteld voor het Europees parlement.
 
www.technischestemwijzer.nl
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.