Voor het eerst levert een thermische zeecentrale aan het elektranetwerk. De 100 kW demo-installatie in Hawaï benut het temperatuurverschil van het zeewater.

In diepe zeeën rond de evenaar heerst een constant temperatuurverschil. Op 18 m is het water 25 °C, onderin, op een diepte van 900 m, 4 °C.  Via een warmtewisselaar wordt het warme water gebruikt om ammonia te verdampen en naar een turbine te leiden die de stroom opwekt. Door de ammoniadamp vervolgens met het koude water weer vloeibaar te maken ontstaat over de turbinekamer een drukverschil. Hoe hoger het temperatuurverschil, hoe meer de turbine opwekt. Het systeem is daarom vooral geschikt om rond de tropen te gebruiken. Daar bevinden zich ook tal van (ei)landen met een gebrekkige of dure elektriciteitsvoorziening met dieselgeneratoren.

Er zijn inmiddels tal van initiatieven die de zogeheten Ocean Thermal Energy Conversion proberen te benutten, onder andere bij Curaçao. Het is het bedrijf Makai nu voor het eerst gelukt met een 100 kW demo-installatie stroom aan het net te leveren.

Het voordeel van de thermische zeecentrale is dat het een van de weinige soorten duurzame energie-opwekking is die continu met hetzelfde vermogen elektriciteit kan produceren. De opbrengst is relatief gering. De prijs van de opgewekte elektriciteit is dan ook de grote bottleneck: projecten zijn nu nog alleen haalbaar met flinke subsidies.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.