In de Zuid-Australische woestijn is een boerderij van start gegaan die tomaten teelt louter op zonlicht, zeewater en kokosnootschillen. De woestijnboerderij gebruikt geen aarde, grondwater, pesticiden of fossiele brandstoffen.

Het zeewater gaat via een pijpleiding naar de Sundrop boerderij, waar een op zonne-energie draaiende ontziltingsinstallatie er zoet water van maakt. Dat water zorgt voor de irrigatie van de 180.000 tomatenplanten in de kassen.

De Sundrop-boerderij met de kassen (l) en de zonnecentrale.

In de zomer, wanneer het soms warmer dan 40 °C wordt, zorgen natgemaakte kartonnen schermen voor voldoende koeling in de kassen; in de winter levert de zon de warmte om de kassen op temperatuur te houden.

Steriliseren

Het zoute zeewater wordt ook gebruikt om de lucht te steriliseren. De planten groeien op een substraat van vermalen schillen van kokosnoot.

De boerderij beschikt over een geconcentreerde zoncentrale: 23.000 spiegels weerkaatsen het zonlicht naar een 115 m hoge toren, met de hitte wordt vervolgens stoom gemaakt waarmee een generator elektriciteit produceert. Op een zonnige dag levert de zonne-installatie zo'n 40 MWh.

Vooralsnog kan het zijn dat de boerderij in de winter stroom nodig heeft van het elektriciteitsnet, maar de eigenaren voorzien voor de toekomst voldoende backup-energie om geheel los van het net te opereren.

De investeringskosten van 200 miljoen dollar (180 miljoen euro) maken de boerderij duurder dan traditionele kassen, maar op de lange termijn bespaart de boerderij toch geld, omdat er geen fossiele brandstoffen nodig zijn.

Showcase

Er zijn in Australië gebieden waar het telen van tomaten veel gemakkelijker is dan in de woestijn. Dit project is dan ook niet zozeer een 'slimme' onderneming, maar wel een showcase voor landbouw in woestijngebieden, zonder uitputting van grondstoffen als grondwater.

Ook in het Midden-Oosten lopen dit soort projecten. In Tunesië, Qatar en Jordanië draait het Sahara Forest Project. Hier vormen zon en zeewater de grondstof voor zoute teelt, teelt tussen heggen en de productie van algen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.