Blankensteijns Beeldbuis

Grant Thompson noemt zich 'the King of Random' en dat is geen goede naam want het is allesbehalve 'random' wat hij doet. Hij is met acht miljoen abonnees een van de vele populaire 'makers' op YouTube. In een serie van vier video's begint hij met frisdrankflessen en eindigt hij met supersterk touw.

De grootste eyeopener in dit proces is de eerste stap. Thompson bouwt van een jagersmes en een paar stukjes hout een soort kaasschaaf waarmee je van een kunststof frisdrankfles in een handomdraai een meterslange ononderbroken plastic draad kunt trekken. Wat er gebeurt is goed te begrijpen maar onderschat niet hoe bekwaam de video is gemaakt, met close-ups van de belangrijke stappen en functionele samenvattingen van alles wat te lang zou duren om integraal op te nemen. Dat is zeer bewerkelijk; Thompson kiest bij het maken van deze filmpjes waarachtig niet de gemakkelijkste weg.

Twee video's gaan vervolgens over het bouwen van een touwmaakmachine uit eenvoudige houten onderdelen. Inmiddels zou het kunnen gaan storen dat Thompson wel wat joviaal doet. Om de paar zinnen wijst hij quasi-vertrouwelijk naar de camera, en hij zit vol typisch Amerikaanse oneliners zoals: 'Let's get busy and cut them to size', 'Line up the hardware and drill some holes' en 'Crank that sucker tight'. Twee mogelijkheden: of het gaat je steeds meer irriteren, of je went eraan.
 



Ten slotte laat Thompson zien dat je daarmee niet alleen sisal kunt gebruiken als grondstof voor touw maar ook de plasticdraad die hij heeft gefabriceerd van frisdrankflessen. En als je denkt dat dit het einde is van een drieslag (draad maken, touwmachine maken, touw maken), dan is het leuke dat deze video zelf óók een drieslag is. Want van het touw dat hij verkrijgt door in zijn touwslagersmachine drie strengen plastic ineen te draaien, draait hij daarna nog eens drie strengen ineen. En daarna nog eens. Wel jammer dat de lengte bij elke stap met een factor drie afneemt. Meer dan dat zelfs, omdat het in elkaar winden ook lengte kost. Uiteindelijk houdt hij niet veel meer over dan anderhalve meter.

Wat verder ontbreekt, is een test van de sterkte van dat touw. Ik had graag geweten wat de maximale trekkracht van frisdrankflestouw is. Maar dat zou kunnen komen in een toekomstige video.
 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.