De Atrias is een tweebenige robot, die in staat om op een 15 cm hoog platform te stappen zonder om te vallen. Het uiteindelijke doel is een tweebenige robot te ontwikkelen die geschikt is om rechtop over ruw terrein te lopen.

Zijn bewegingen ogen volstrekt onnatuurlijk, maar dat maakt de prestatie er niet minder om. De robot is in staat om heen en weer te lopen, zich om te draaien, en willekeurig geplaatste niet al te hoge obstakels te nemen zonder ook maar een keer om te vallen.

Het geheim schuilt in het veersysteem van de twee benen. Dat zorgt ervoor dat alle schokken tijdens het bewegen worden opgevangen en dat de loopenergie handig wordt benut. Sensoren en software regelen de stand van de benen en het lichaam zo dat de robot zijn evenwicht bewaart.

Het doel van van de ontwikkeling van de Atrias-robot van het Oregon State University's Dynamic Robotics Laboratory is om meer kennis te vergaren over de dynamiek van de loopbeweging. Het project moet uiteindelijk resulteren in een robot die in staat is om onverwachte obstakels te nemen, zodat die over ruw terrein kan lopen om daar bepaalde taken uit te voeren.

De robot is een van de deelnemers aan de Darpa Robot Challenge die eind deze week plaatsvindt.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.