De Nederlandse ingenieur Anton van Zanten (75) heeft vandaag de European Inventor Award gewonnen in de categorie Lifetime Achievement. Hij krijgt de prijs voor de uitvinding van het antislipsysteem in auto's (ESP), een mechanisme dat naar schatting 260.000 verkeersongelukken heeft voorkomen.

Van Zanten ontwikkelde ESP tijdens zijn ruim veertigjarige carriere als ingenieur. Al vanaf het begin, toen hij een jonge onderzoeker was op Cornell University, fascineerde de regeltechniek van auto's hem. Hij kreeg het idee om een computergestuurd systeem te maken dat, in het geval van een noodstop, de remkracht op elk afzonderlijk wiel kan regelen. Dat zou een blokkade van de wielen voorkomen en zo een slip vermijden.

Hij werkte het idee uit toen hij in 1977 bij Bosch kwam te werken. In het team dat ook verantwoordelijk was voor de ABS had hij de middelen om zijn antislipsystemen in de praktijk te testen. Hij programmeerde een boordcomputer om een 'gevaarlijke' slip of blokkade te herkennen. Als de computer zag dat de auto op het punt stond te slippen, corrigeerde de auto zijn koers zodanig dat de auto niet van de weg af vloog.

Inmiddels is ESP in veel moderne auto's een verplicht stuk software. Volgens Bosch zijn er dankzij ESP ongeveer 8500 levens gered en in totaal 260.000 ongelukken voorkomen, alleen al in Europa. Het is mede daardoor dat de European Patent Office (EPO) Van Zanten de prijs gunt.

Van Zanten is overigens geen onbekende van dat EPO. Hij vroeg in zijn carriere vele patenten aan en heeft 180 octrooien op zijn naam staan. Hoewel hij al dertien jaar met pensioen is, blijft hij actief in de ingenieurswereld, onder andere als docent. Over zijn drang om nieuwe uitvindingen te doen vertelde hij het EPO: 'Je kunt alleen uitvinder worden als je niet tevreden bent. Als je met alles tevreden bent, dan heb je geen drang om iets nieuws te creëren.'

Lees ook het profiel van Van Zanten uit de Ingenieur van deze maand ('Bescheiden autobeveiliger')

Foto: EPO

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.