Met het aanleggen van kademuren, steenbekleding en strand gaat het Nederlandse bedrijf Van Oord twee van de vier eilanden van Deira bij Dubai gereed maken voor bebouwing.  Tussen 2000 en 2008 was Van Oord ook al bij dit project betrokken.

Wie in extremo de gevolgen van de financiële crisis voor de vastgoedsector wil aanschouwen kan volstaan met een blik op het waterfront van Dubaï. Nadat daar, ook door Van Oord, het Palmeiland Jumeirah was aangelegd wilde Dubaï een nog veel groter Palmeiland Deira.

Het oorpronkelijk geplande Pallmeiland Deira

In 2000 startten de werkzaamheden, het aanleggen van de eerste eilanden vlakbij de kust, vervolgens moest daarop aansluitend de megapalm verschijnen. Maar de financiële crisis noopte projectontwikkelaar Nakheel het werk in 2008 stil te legen.

En wat het nu gaat worden

Het gaat nu in sterk afgeslankte vorm verder. De palm komt er helemaal niet, de eilanden worden omgevormd tot een nieuw waterfront.  Bij twee daarvan gaat Van Oord alle werkzaamheden verrichten die de nieuw gevormde eilanden geschikt maken voor bebouwing. Dat omvat 8,5 km strand, 3,5 km kademuren en 9,5 km rotsbekleding. Er komt ook nog een golfbreker van 2 km om de eilanden te beschermen. ‘Onze werkzaamheden zijn eind 2017 klaar, aldus woordcvoerder Robert de Bruin van Van Oord.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.