The Ocean Cleanup, het initiatief om de oceaan te ontdoen van de duizenden tonnen plastic, start volgende week een nieuw onderzoek. Een vliegtuig gaat laag over de oceaan scheren om te kijken hoeveel kunststoffen er aan het oppervlak ligt.

Hiermee hoopt de The Ocean Cleanup een beter beeld te krijgen van de omvang van de Great Pacific Garbage Patch, een vermoedelijk enorm groot veld met plastic in de oceaan. Door de golfstromen komt al het plastic samen op één plek. The Ocean Cleanup wil daar drijvende barrieres neerleggen die het plastic verzamelen, om zo in een tijdspanne van ongeveer twintig jaar de oceanen weer plasticvrij te maken.

Microplastic

Om dat ambitieuze idee te realiseren is het belangrijk dat bekend is hoeveel plastic er ligt en wat voor soort plastic het is. Aanvankelijk dacht men namelijk dat het vooral om microplastics ging, piepkleine stukjes die ontstaan als grotere plastic objecten worden afgebroken in de oceaan.

Tijdens een verkenningstocht aan jaar terug, waarbij tientallen boten met een net door de afvalsoep voeren, merkte de mensen van The Ocean Cleanup echter dat er veel grote brokken plastic dreven. Vooral zogenoemde spooknetten maakten indruk, verstrengelde visnetten maar daarin veel plastic. Die netten droegen voor een groot deel bij aan de kilo's plastic die schepen tijdens de expeditie uit het water haalden.

 

 

The Ocean Cleanup wil nu zeker weten dat de stichting de hoeveelheid plastic goed inschat, aldus de blog. Een vliegreis kan daarbij helpen. Zeven mensen zullen met het blote oog op 400 m boven het water kijken wat ze zien drijven. Hoeveel van die spooknetten zijn er bijvoorbeeld per vierkanten kilometer? Zijn ze zeldzaam of komen ze vaak voor? Alles om de schatting van het aantal kilo's plastic te verbeteren.

Toekomst

Die schatting is onder meer belangrijk voor de toekomstplannen van The Ocean Cleanup. Als er meer plastic ligt, zal het project waarschijnlijk jaren langer duren. Is het plastic veel groter, dan moet het ontwerp van de barrieres misschien herzien worden. Daarom nemen oprichter Boyan Slat en zijn collega's liever geen risico.

De vliegtuigen stijgen 26 september op en zullen tot eind oktober verkenningsvluchten uitvoeren. De observaties worden getrufd en daarna, samen met de data uit de vaarexpeditie, verwerkt tot een (hopelijk) accuratere schatting van de omvang van de plasticsoep.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.