EUREKA

Adidas introduceert de veterloze voetbalschoen. Die moet voetballers meer controle geven over de bal.

De juiste schoenen zijn belangrijk voor profvoetballers. Ze moeten comfortabel zijn en een goede grip hebben. Daarnaast moet de voetballer, omdat schoenen het enige contactpunt vormen met de bal, een zo groot mogelijk deel van het schoenoppervlak kunnen benutten voor een optimale balcontrole. Veters zitten daarbij in de weg. De Duitse fabrikant Adidas ontwikkelde daarom een veterloze voetbalschoen: de ACE 16+ Purecontrol.

 

Kooi

Om de voet in de schoen vast te zetten ligt er over de middenvoet op de traditionele plek van de veters een soort kooi van de kunststof thermoplast polyurethaan (TPU)heen. Die zit vast aan een laag bestaande uit een combinatie van dichte en meer open gebreide structuren die goed rond de voet aansluiten.

De gebreide structuren hebben een lager gewicht dan de materiaallagen die traditioneel in voetbalschoenen zijn verwerkt. Adidas zegt ook de schoenzool en het ontwerp van de hiel te hebben aangepast om het totaalgewicht van de schoen te verlagen.

 

Niet de eerste

Het Duitse bedrijf is niet de eerste die met veterloze voetbalschoenen komt. Het Italiaanse Lotto maakt ze al enkele jaren. Maar met de ACE 16+ Purecontrol zorgt Adidas wel voor een verdere technische ontwikkeling van dit concept binnen de voetbalwereld. De nieuwe voetbalschoenen van Adidas worden sinds kort gedragen door professionele voetballers als Mesut Ozil en Ivan Rakitic. Een gelimiteerde hoeveelheid schoenen zal ook te koop zijn in Adidas flagship stores in onder meer Parijs, Londen en Barcelona.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.