Eureka

Staand werken? Met de demontabele You-Stand kan het zonder dat je er gelijk peperduur meubilair voor in huis hoeft te halen.

Een paar uurtjes per dag staand werken zou goed zijn voor de gezondheid. ­Bureaus die verstelbaar zijn van zit- naar stahoogte zijn daarom in steeds meer kantoorruimtes te vinden. Het meubilair is alleen aan de prijzige kant. ‘Je telt al snel 1500 euro neer voor zo’n bureau’, zegt Frank in het Veld, een voormalig programmaker bij de publieke ­omroep. ‘Het is bovendien zonde van de bureaus die er al staan.’

In het Veld ontwikkelde samen met een bevriende meubeldesigner een alternatief voor het dure sta-meubilair: de You-Stand. Dit is een demontabel en in hoogte verstelbaar meubelstuk dat bovenop een bureau is te zetten.
 

In een halve minuut op te bouwen

Het stabureautje ­bestaat uit vier houten planken die via gleuven in elkaar te schuiven zijn. Het construct lijkt een beetje op de bekende Tripp Trapp-stoel voor kleintjes: de twee werkbladen, eentje voor het toetsenbord en de muis en eentje voor het scherm, zijn op verschillende posities in een schuinstaande houder te schuiven. Die wordt op zijn beurt overeind gehouden door een plank die er aan de achterkant doorheen steekt.

De You-Stand is in pakweg een halve ­minuut op te bouwen. Uit elkaar gehaald is hij terug te brengen tot een compact pakketje dat onder het bureau past. Het weegt 7,5 kg, dus je neemt het zo mee naar een ander werkplek. ‘En met één setje kunnen drie tot vier mensen een paar uur per dag staand werken’, zegt In het Veld.

De You-Stand, krap een jaar op de markt, is in verschillende versies verkrijgbaar. Zo is er ook een stabureau dat vanaf de grond omhoog torent. De goedkoopste variant kost 179 euro.
 Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.