Beeldbuis

Golfsurfen is ontegenzeggelijke een van de coolste bezigheden op de planeet. Ben je er eenmaal goed in, dan is iedereen verliefd op je. Nadeel: het is moeilijk om er goed in te worden. Oplossing: de golfmachine.

De reusachtige roestkleurige ‘dobber’ in het filmpje hierboven heeft wel iets van een decorstuk uit een Mad Max-film. Of een mysterieuze steampunk-machine die een stad in een fantasyboek van zuurstof voorziet: heavy metal in beweging gebracht met behulp van een grote hoeveelheid samengeperste lucht. Maar de magnifieke machine dient een curieuzer en tegelijk veel platter doel: hij maakt golven voor surfers.
 

Te wispelturig

Natuurlijk is de golfmachine niet een soort magische machine waardoor je ineens 'vet' goed kunt surfen. Wel biedt hij een oplossing voor een lastig onderdeel van het golfsurfen: er zijn niet altijd golven.

Op sommige plaatsen zijn sowieso nooit zulke goede golven, afhankelijk van zaken als de structuur van de zeebodem, of er direct contact met de grote oceaan is, de wind, en de aanwezigheid van obstakels als zandbanken of eilanden.

Goede surfgolven komen ook vaak in een bepaald seizoen. Professionele surfers reizen daarom de hele wereld over om op verschillende beroemde locaties in verschillende jaargetijden de perfecte golf uit te ‘rijden’.

Voor beginners is dat meestal niet haalbaar. Dat zijn mensen die de coolheid gewoon een dagje willen ervaren, maar niet het talent, de wilskracht of ook de tijd hebben om de hele dag in het water te liggen. En áls je een keer echt goede golven tegenkomt, dan zijn ze vaak te groot of wispelturig om goed op te kunnen oefenen. Bummer, man!
 

Pretparken en resorts

Om al die first world problems voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen - en waarschijnlijk ook in de hoop veel geld te verdienen - zijn er op verschillende plekken op de wereld nu wave pools. In deze vijvers wordt op kunstmatige manier een golf gemaakt.

Het leuke daarvan is a) er zijn vanaf nu dus altijd golven en b) de golf is, als je dat wilt, elke keer hetzelfde. Ideaal voor pretparken en resorts, zo denken de ontwikkelaars, die meestal zelf professioneel surfer zijn of zijn geweest.

Er zijn verschillende modellen die resulteren in verschillende golven. In Califonië vind je onderstaande langlopende golf met ‘tube’ (een mooi ronde omslag waar goede surfers in kunnen kruipen). Die wordt gegenereerd door een soort trein die langs de zijkant van de waterbak loopt. De golf wordt gevormd door een ‘hydrofoil’: een soort zwaard dat water ombuigt. We kennen het van draagvleugelboten en trouwens ook van windsurfers.
 


 

In Texas is er een waarbij niet helemaal duidelijk is hoe de golf wordt gegenereerd, maar de surfers hebben het naar hun zin en dat is wat telt:
 


 

Amateurs en beunhazen

Het suffe van dit soort machines is dat zelfs de allerbeste niet in de buurt komen van het echte werk. (Mocht je zeeën van tijd over hebben, begin dan hier eens met het compilatie-bingen.) 

Daarbij: met het toegankelijk maken van het surfen voor de massa krijg je allemaal amateurs en beunhazen. Mensen die helemaal niet mooi of goed in vorm zijn. Laat staan elegant. Dus weet dat als je een wave pool in gaat, je niet meteen cool bent.

Voor wie van leedvermaak houdt een compilatie van falende figuren op de flowrider, een soort golfmachine in het klein die je ook wel aan boord van cruiseschepen vindt:
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.