Vandaag is het zo ver: vanaf negen uur 's ochtends lokale tijd trekt een totale zonsverduistering over Noord-Amerika. Daardoor is op veel plekken de zon helemaal of gedeeltelijk verduisterd. Dat kan grote gevolgen hebben voor staten met veel zonnepanelen, zoals Californië en North Carolina. Ligt een grootschalige stroomuitval op de loer?

Volgens schattingen van experts zou er in Californië, de staat die het meest gebruikmaakt van zonne-energie, 6000 MW aan zonnepanelen wegvallen; genoeg voor 6 miljoen huishoudens. In North Carolina, de staat met de op een na grootste hoeveelheid panelen, zou 2000 MW wegvallen, volgens de Financial Times.
 

Gas en water

Zo'n groot verlies kan problematisch zijn. De afgelopen jaren zijn er in de VS grote zonneparken aangelegd en een deel van de mensen vertrouwt op die panelen als stroombron. Zonne-energie kan echter niet opgewekt worden in de nacht. Daarom zijn er ook gas- en watercentrales in de buurt om de tekorten aan te vullen. De eclips veroorzaakt een extra tekort, waardoor er dus meer productie van de alternatieve centrales nodig is.

Dat betekent niet dat er per se grote stroomuitval zal zijn. Het is zelfs maar de vraag of de extra productie via gas en water nodig is. Toen in Europa in 2015 een gedeeltelijke verduistering overtrok, wekten de zonnepanelen inderdaad minder stroom op, maar waren er geen desastreuze gevolgen (lees: 'Zonsverduistering zonder stroomdip').

Duitsland had bijvoorbeeld 8000 MW minder vermogen, maar daarvoor was voldoende reservevermogen beschikbaar. Nederland miste intussen slechts 100 MW. Toch kocht netbeheerder Tennet voor de zekerheid 500 MW noodvermogen op. Het bleek niet nodig. Ook in Italië waren de noodmaatregelen overbodig. Bovendien wekten de panelen na de eclips juist extra zonne-energie op, omdat de zon toen tijdelijk feller scheen.
 

Batterijen

Dat suggereert dat de Amerikanen zich weinig zorgen hoeven te maken. Toch legt deze eclips een probleem van zonne-energie bloot. Omdat de productie niet constant is, zullen er altijd dipjes in zitten. Grootschaliger beperkingen zoals de zonsverduistering komen weliswaar weinig voor, maar kunnen alsnog kwalijke gevolgen hebben als men zich niet goed voorbereidt.

Goede batterijen of accu's zouden dit probleem gedeeltelijk kunnen oplossen. Op dit moment zijn er echter nog geen betaalbare batterijen die zóveel elektriciteit kunnen opslaan. Mede daarom zijn de (minder duurzame) gascentrales nog nodig, zowel voor de donkere nachten als de incidentele verduisterde ochtenden in het normaal zo zonnige Californië.

Beeld: Senior Airman Larry E. Reid Jr.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.