Onze steden raken steeds verder bedekt met een laag van sensoren en netwerken. Die zorgen voor digitale informatie waarmee we de dynamiek van de stad op een heel andere manier leren kennen. Zo kunnen we de stad een stuk efficiënter en leefbaarder maken. (foto Siemens)

Autodelen: minder taxi’s nodig

Nu bedrijven als Uber en Ford steeds meer nadruk leggen op de ontwikkeling van zelfrijdende taxi’s, wordt het des te interessanter na te gaan hoe die een optimale vervoersdienst kunnen leveren. Met deelgebruik is een veel efficiëntere benutting mogelijk, zo blijkt uit modelberekeningen.

Lees meer

Interview met Carlo Ratti

De stad raakt steeds verder bedekt met sensoren en netwerken. Dankzij digitale informatie zien we de dynamiek van de stad op een heel andere manier. Daarmee is de stad een stuk efficiënter te maken, stelt Carlo Ratti van MIT. ‘Zorg dat bewoners ook met die informatie aan de slag kunnen.’

Lees meer

Audi toont autofabriek 4.0

Bij Audi bepalen auto’s zelf hun weg door de fabriek. Drones en robots reiken de monteur alle noodzakelijke onderdelen aan, die deels uit de 3D-printer komen. Big data zorgt ervoor dat het hele proces gestroomlijnd is. Zo ziet de slimme fabriek 4.0 van de Duitse auto-industrie eruit.

Lees meer