Blog Nuna8

 

Nu de pluggen, zeg maar de vorm van de zonnewagen, gemaakt en netjes afgewerkt zijn, is het tijd om de volgende fase van productie in te gaan: het maken van de mallen. Deze mallen komen als een eierschaal over de pluggen heen te liggen en halen we na het uitharden er weer van af. Vooral dit lossen is een spannend proces. Al tijdens het ontwerp van Nuna wordt met dit lossen rekening gehouden, niet elke vorm kun je namelijk lossen.

We maken de mallen door glasvezel matten over de (met lossingsmiddel ingesmeerde) plug heen te draperen en deze in te rollen met mallenhars. Deze mallenhars heeft een verwerkingstijd van ongeveer een uur, hard doorwerken dus! Met een emmer in de ene hand en een roller in de andere rol ik al het glasvezel met voldoende hars in, terwijl anderen matten neerleggen en luchtbellen er uit halen.

Als de hars uithardt loopt de temperatuur op, waarbij deze boven de 60 graden moet komen om een anti-krimp middel te activeren, maar tegelijk onder de 80 graden moet blijven om de plug niet te vervormen! Het is een proces dat dus erg nauw luistert met de temperaturen. Gelukkig houden we het hoofd koel en zijn de mallen op tijd af. Het lossen moet nog even op zich laten wachten, maar als dat lukt hebben we weer een grote stap gezet in het productieproces!

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.