Een soortgelijke stroomstoring als eind maart in Diemen zal bij voltooiing van het ringnet in de Randstad aanzienlijk minder grote gevolgen hebben, aldus TenneT.

De kortsluiting tijdens onderhoudswerk aan het 380 kV hoogspanningsstation in Diemen had verstrekkende consequenties. Luchtverkeer, spoorwegen, ziekenhuisoperaties, winkels, ze hadden er allemaal voor kortere of langere tijd last van. Weliswaar was de kortsluiting na een uur opgeheven, het weer opschakelen van het netwerk duurde aanzienlijk langer teneinde nieuwe storingen te voorkomen.

De impact van de storing werd vooral veroorzaakt door de grootte van het vermogen dat plotseling buiten bedrijf werd geschakeld: 1500 MW. Daarmee overschreed de storing zelfs de door netbeheerders afgesproken maximale onderbreking van 1000 MW. Ook zo’n onderbreking zal overlast veroorzaken, maar minder dan nu het geval was.

Hoe het kon dat een component in het Diemer hoogspanningsstation de kortsluiting veroorzaakt is nog steeds onderwerp van onderzoek, TenneT kan daarover nog geen uitsluitsel bieden.

Inmiddels is wel bekend hoe TenneT dit soort grote calamiteiten in de toekomst wil voorkomen, in ieder geval tot een niveau dat wel aan haar eigen leveringszekerheidscriterium voldoet.

Nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Berverwijk en Bleiswijk

Wanneer de Noordring van het Randstadnetwerk, een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk, in 2018 is voltooid, zal bij een soortgelijke calamiteit het effect worden gehalveerd tot een vermogensonderbreking van 750 MW. De stroomtoelevering naar Noord-Holland gebeurt dan niet meer alleen vanuit het oosten via Diemen, maar komt dan ook vanuit het westen via Beverwijk. Via onderstations kan deze bijvoorbeeld de grootverbruikers Tata Steel en Schiphol van stroom voorzien. Amsterdam krijgt ook nog geleverd via het hoogspanningsstation Oostzaan.

 

Het ministerie van Economische Zaken is op dit ogenblik bezig met wetgeving waarin nieuwe criteria worden geformuleerd voor de gevolgen van een stroomstoring in een hoogspanningsstation. Volgens TenneT zal het station Diemen aan die criteria voldoen wanneer de Noordring van het Randstadnet is voltooid en de verbetering van de capaciteit van het 150 kV net in Amsterdam is voltooid door uitbreiding van onderstations.

De volgende stap in de afwikkeling van de stroomuitval Diemen is de bekendmaking van de resultaten van het interne en externe onderzoek naar de oorzaak van de kortsluiting en de wijze waarop daarop is gereageerd.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.